Buitenland

Mogelijk huisarrest voor atoomgeleerde Khan

De Pakistaanse atoomgeleerde Abdul Qadeer Khan wordt weliswaar niet vervolgd, maar hij loopt wel de kans dat hij onder permanent huisarrest komt te staan. Dat heeft een Pakistaanse regeringsfunctionaris vrijdag gezegd. „Khan weet dat hij gevangenisstraf krijgt als hij weer de fout ingaat", aldus de zegsman.

ANP/AFP/RTR
6 February 2004 17:47Gewijzigd op 14 November 2020 00:56

Donderdag besloot president Pervez Musharraf dat Khan niet wordt vervolgd. De atoomgeleerde heeft toegegeven nucleaire informatie naar andere landen te hebben gelekt. Musharraf zei dat Khan fouten heeft begaan, maar dat hij een nationale held blijft.

Khan heeft in dienst van de regering meegewerkt aan het atoomprogramma van Pakistan. Veel Pakistanen zijn hem dankbaar, dat hun land daardoor is versterkt. Een landelijke staking ter ondersteuning van Khan liep vrijdag op niets uit. Alleen in Karachi was het een succes. Radicale moslims hadden tot de actie opgeroepen.

Voor de televisie gaf Khan eerder deze week toe dat hij nucleaire geheimen naar andere landen had gesluisd. Hij vroeg „de natie" om excuses en zei dat de regering geen enkele blaam treft. De onderzoeker werd ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor het doorspelen van nucleaire gegevens aan Iran, Libië en Noord–Korea.

Een andere anonieme functionaris zei dat Khan in de afgelopen vier jaar zeker 44 maal naar landen als Dubai, Maleisië, Libië en Iran is gereisd. Daar zou hij informatie over nucleaire technologie hebben achtergelaten. Deze handel zou hem veel geld hebben opgeleverd.

Volgens westerse diplomaten en functionarissen van het atoomagentschap deed Khan wellicht niet alleen zaken met Libië, Noord–Korea en Iran, maar ook met verscheidene tussenhandelaren. Een diplomaat stelde dat die tussenpersonen in onder meer Nederland, Duitsland, Maleisië en de Verenigde Arabische Emiraten opereerden.

De oppositie in Pakistan eist inmiddels een parlementair onderzoek naar het schandaal. De kans hierop is minimaal. Musharraf heeft al gezegd dat de Verenigde Naties het nucleair programma van Pakistan niet mogen inspecteren. Wel wil hij samenwerken met de nucleaire waakhond van de organisatie, het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA).

Pakistan zal aan deze instelling echter geen documenten overdragen, aldus de president. Volgens het hoofd van de IAEA, Mohammed el–Baradei, zijn de onthullingen van Khan slechts „het topje van de ijsberg" van de illegale handel in nucleaire zaken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer