Christelijk militielid: Ik vecht voor een volk en voor een geloof (met fotoserie)
BEIROET. Syrische Koerden zijn begonnen met een offensief tegen een bolwerk van de Islamitische Staat (IS) in het noordoosten van Syrië. De Koerdische YPG-militie, die vorige maand IS uit de grensstad Kobani verdreef, wordt daarbij gesteund door christelijke strijders.
Het offensief wordt bij de aanval gesteund door luchtaanvallen van de Amerikanen en is zondag in de noordoostelijke provincie Hasaka begonnen. De regio is strategisch belangrijk voor de strijd tegen IS omdat ze grenst aan gebied in Irak dat in handen is van de terreurgroep.
De Koerdische troepen krijgen steun van de Syriac Military (MFS), een christelijke beweging. Dat meldde MFS op haar twitteraccount. De soldaten van MFS strijden voor het behoud van hun christelijke identiteit en werken nauw samen met lokale troepen, zoals de Koerden. De militie wordt aangevoerd door een Italiaans-Zwitserse oud-clubeigenaar met Syrische wortels, Johan Cosar. Hij vertrok in juni 2012 vanuit Zwitserland naar Syrië „om de burgeroorlog beter te begrijpen.” Zijn conclusie was: „We moeten iets doen.”
De MFS is niet de enige christelijke beweging die de wapens heeft opgenomen tegen IS. Vanuit het Iraakse al-Qosh, ten noorden van Mosul, opereert de beweging Dwekh Nawsha. Ze vechten vrijwillig tegen Islamitische Staat (IS). Het gaat om een groep Amerikaanse ex-militairen, waarbij ook Engelsen en Canadezen zich inmiddels hebben aangesloten. Dwekh Nawsh is Assyrisch voor zelfopoffering. De beweging zou inmiddels uit 100 tot 300 strijders bestaan.
„Ik vecht voor een volk en voor een geloof”, verklaarde de 28-jarige Brett, een Amerikaanse veteraan, vorige week tegenover het Duitse weekblad Der Spiegel. Hij zei in de strijd altijd een Bijbel mee te nemen. Brett geldt als initiatiefnemer van de beweging.
De motieven om mee te vechten met Dwekh Nawsh verschillen. „Ik kon niet goed wennen aan een leven in vredestijd”, zei militielid Louis Park in Der Spiegel. „Ik wilde er weer op uit.” In het Amerikaanse leger had hij echter geen perspectieven meer: hij kreeg na zijn uitzending naar Afghanistan de diagnose posttraumatische stressstoornis. De meeste strijders vechten echter uit christelijke motieven mee, aldus Brett.
In een nieuwe video van terreurgroep IS is intussen te zien hoe beulen 21 Koerdische strijders onthoofden. De video, waarvan de authenticiteit niet vaststaat, is zaterdag online gezet, meldde CNN zondag.
De video bevat veel bekende kenmerken uit eerdere IS-video’s. Zo zitten de Koerden gevangen in grote metalen kooien en worden ze gelijktijdig onthoofd door de beulen van IS. De Koerdische strijders worden verder gedwongen door de straten van Kirkuk geleid en geïnterviewd door een man die een microfoon met een IS-logo gebruikt.
IS heeft in de Koerden volgens de Duitse Frankfurter Allgemeine Zeitung ook een nieuwe bron van inkomsten gevonden. De terreurgroep bewaart de lichamen van omgekomen Koerdische strijders en vraagt omgerekend 9000 tot 17.500 euro als Koerdische milities ze terug willen hebben.
De terreurgroep lijkt daarmee een inventieve nieuwe manier te hebben gevonden om geld te verwerven.
Bevrijdingsactie Turken
Turkse troepen hebben zaterdagnacht in een gevaarlijke operatie zo’n 40 Turkse militairen uit de enclave Suleiman Shah in Syrië geëvacueerd. Er gingen geruchten dat IS het op de enclave gemunt zou hebben.
Zo’n veertig soldaten bewaakten de enclave, die vanuit Turkije gezien 37 kilometer over de grens in Syrië ligt. Sinds 1921 behoort die tot Turks grondgebied. In het gebiedje ligt een mausoleum van Shah Suleiman, de stamvader van het Ottomaanse Rijk. Nadat alle waardevolle artefacten uit het gebouw waren gehaald, bliezen de Turken het op.