Stemmen over het waterbeheer
RIJSWIJK (ANP). Op 18 maart mag Nederland zich uitspreken over het bestuur van de waterschappen. Vijf vragen over deze overheidsorganen.
Wat zijn waterschappen?
Er zijn in totaal 24 waterschappen in Nederland. Die hebben verschillende taken. De bekendste zijn het inspecteren en beheren van dijken en waterkeringen. Ook zorgt een waterschap (ook wel hoogheemraadschap genoemd) voor de kwaliteit van het water in het gebied dat het beheert. Verder zorgen waterschappen voor het zuiveren van afvalwater en beheren ze de waterstand in polders.
Hoe wordt een waterschap bestuurd?
Elk waterschap heeft een algemeen bestuur, een dagelijks bestuur en een voorzitter (de dijkgraaf). Het algemeen bestuur bestaat voor een deel uit de vertegenwoordigers die worden gekozen tijdens de verkiezingen. Ook zitten er vertegenwoordigers in van belanghebbenden in het gebied, zoals mensen die grond of bedrijven hebben. Het algemeen bestuur kiest uit haar midden het dagelijks bestuur. De dijkgraaf wordt door de Kroon benoemd. In totaal zijn er zo’n zeshonderd waterschapsbestuurders in Nederland.
Hoeveel geld geven de waterschappen jaarlijks uit?
De waterschappen geven per jaar zo’n 2,4 miljard euro uit. Dat geld halen ze grotendeels uit heffingen, de waterschapsbelasting. Die wordt betaald door de inwoners van het waterschap en de bedrijven die er zijn gevestigd.
Waarom worden de waterschapsbesturen gekozen?
Politieke partijen en partijen opgericht door bedrijven en organisaties strijden tegen elkaar tijdens de verkiezingen. „Waterbeheer is nooit vanzelfsprekend. Er zijn steeds veranderende maatregelen en investeringen voor nodig. Die grijpen vaak in de directe leefomgevingen van mensen in. Partijen maken daar in iedere regio verschillende afwegingen bij. Denk aan dilemma’s als waar we overtollig water laten, waar we bij u in de buurt de schop in de dijk steken en waar en in welk tempo we investeren. Burgers betalen en mogen dus ook kiezen wie ze in de besturen willen”, aldus voorzitter van de Unie van Waterschappen Peter Glas.
Doen alle waterschappen mee aan de verkiezingen?
Nee, het kleinste waterschap van allemaal niet mee. Dat is Blija Buitendijks, dat het beheer voert over een goeddeels onbewoond gebied in het noorden van Friesland. Aangezien er geen mensen wonen, kan er niemand stemmen op 18 maart. Ook het waterschap Vechtstromen doet niet mee. Dat had vorig jaar na een fusie al verkiezingen.