Overleg Griekenland staat nu al op scherp
ATHENE. Nog voordat de Eurogroep zich vanmiddag over het voorstel van Griekenland kon buigen, had Duitsland al stelling genomen tegen een nieuw ingediend voorstel van de Grieken. Daarmee stond het overleg op voorhand al op scherp.
De Duitsers zien niets in het nieuwe voorstel van Griekenland om de onderhandelingen over zijn noodhulpprogramma weer op gang te brengen en de onzekerheid over zijn toekomst binnen de muntunie weg te nemen.
De Griekse regering stuurde zijn geldschieters donderdag een voorstel voor een verlenging van zes maanden van het huidige leenprogramma. Maar het voorstel rept met geen woord over de bezuinigingen en hervormingen die de eurozone sinds 2011 in ruil voor de noodleningen verlangt. Het is om die reden dat het Duitse ministerie van Financiën het plan „geen substantieel voorstel voor een oplossing” noemt. Het komt feitelijk neer op een verzoek „om overbruggingskrediet zonder te voldoen aan de eisen van het programma”, ofwel begrotingsmaatregelen, zei woordvoerder Martin Jäger. Het strookt ook niet met wat de landen van de eurozone van Griekenland verlangden voordat hun overleg maandag werd afgebroken, voegde hij eraan toe.
Trojaans paard
Jäger kreeg van CDU-minister Wolfgang Schäuble de vrije teugel om te reageren. Dat deed Jäger dan ook. Hij sprak zelfs van een „Trojaans paard dat immense ruimte voor interpretatie overlaat.” Al snel bleek donderdag dat het Duitse kamp niet eensgezind is als het om zo’n straffe reactie gaat. SPD-leider en vicebondskanselier Sigmar Gabriel noemde het voorstel zelfs „een reuzenstap van de Griekse regering.”
Ondertussen hadden de Griekse premier Tsipras en de Duitse bondskanselier Merkel donderdagavond een vijftig minuten durend telefoongesprek. Dat onderhoud volgde „in een positief klimaat en in de richting van het vinden van een wederzijds voordelige oplossing voor Griekenland en de eurozone.”
Ook Frankrijk en de Europese Unie kozen donderdag voor een gematigde reactie. Frankrijk liet weten zich ervoor in te zetten dat Griekenland bij de euro blijft. De voorzitter van de Europese Commissie, Jean Claude Juncker, ziet in de brief van de Grieken een positief ‘teken’ dat in zijn ogen de weg kan vrijmaken naar een verstandig compromis in het belang van de financiële stabiliteit in de eurozone als geheel.” Sussende woorden, terwijl –in ieder geval een deel van Duitsland– zich ingraaft.
Ondertussen hangt een mogelijk vertrek van Griekenland nog steeds boven de markt en daar zit toch eigenlijk niemand op te wachten. De eurogroep niet en Griekenland niet. En al zei kredietbeoordelaar Standard & Poor’s donderdag dat de risico’s van een Grieks vertrek voor de andere eurolanden wel minder groot zijn dan in 2012, ook zij zullen niet blij zijn met een ‘Grexit’.
Minister Dijsselbloem, tevens voorzitter van de eurogroep, liet zich donderdag niet uit over de afwijzing van Duitsland. Hij heeft vanaf drie vanmiddag de taak om het overleg tot een goed einde te brengen.