Economie

Consument moet minder lenen en minder sparen

AMSTERDAM (ANP). De Nederlandse consumenten moeten minder lenen of sparen. Dat concludeert De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag in een onderzoek naar de vermogensopbouw van huishoudens. Volgens DNB moeten in nieuw beleid fiscale prikkels die lenen en sparen stimuleren zo veel mogelijk worden weggenomen.

20 February 2015 14:45Gewijzigd op 15 November 2020 16:50
beeld ANP
beeld ANP

De eis om hypotheken volledig af te lossen, zou volgens DNB moeten worden versoepeld. Onder meer zou de hypotheekrenteaftrek moeten worden afgebouwd en zouden consumenten meer zeggenschap moeten krijgen over de opbouw van het pensioen.

DNB wijst op de risico’s van de relatief hoge schulden en bezittingen die gevoelig zijn voor schommelingen in de markt. Als voorbeeld noemt DNB onder meer de pensioenpremies die omhoog of omlaaggaan als de economie tegen- of meezit. Consumenten zouden daar hun bestedingen te veel op aanpassen. Hetzelfde geldt voor de huizen, die bijvoorbeeld als gevolg van economische tegenwind onder water kunnen komen te staan.

Volgens DNB zou het fiscaal neutraal maken van het eigenwoningbezit de meest effectieve manier zijn om de hypotheekschulden op den duur te verminderen, en de risico’s voor banken en consumenten te beperken. „Dat maakt het immers minder aantrekkelijk om een woning te kopen met vreemd vermogen”, aldus DNB.

Daartegenover zou de huidige huurmarkt op de schop moeten, waarbij onder meer het zogeheten scheefwonen moet worden aangepakt. Huurwoningen in de vrije sector zijn volgens het rapport nog onvoldoende een alternatief voor koopwoningen.

Ook zouden beleggingen in pensioenen beter moeten worden afgestemd per generatie. Dertigers die net een woning hebben gekocht, kampen nu behalve met de lasten van hun hypotheek ook met een relatief hoge pensioenpremie.

Volgens Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) spreekt DNB vooral over het „grotere plaatje”. Volgens het instituut blijft het voor huishoudens wel van belang dat er een buffer is of wordt opgebouwd om eventuele tegenvallers op te vangen. „Wij adviseren consumenten om altijd goed in de eigen portemonnee te kijken wat mogelijk is”, aldus een woordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer