Kerk & religie

Chaldeeuwse kerk Kirkuk opent deuren voor bloeddonaties

KIRKUK. De Chaldeeuwse kerk in het Iraakse Kirkuk heeft vorige week een uniek initiatief genomen. De aartsbisschop van Kirkuk stelde de kathedraal open voor mensen die bloed willen doneren.

Martin Janssen
19 February 2015 11:58Gewijzigd op 15 November 2020 16:49
Kirkuk. De foto toont de Syrisch-orthodoxe St.-Efraimkerk in de Iraakse stad, na een bomaanslag. Beeld EPA
Kirkuk. De foto toont de Syrisch-orthodoxe St.-Efraimkerk in de Iraakse stad, na een bomaanslag. Beeld EPA

De stad Kirkuk, waar de afgelopen maanden ook veel Irakese christenen hun toevlucht hebben gezocht, wordt sinds enkele weken aangevallen door IS. Onder de militairen die Kirkuk verdedigen, vielen al veel doden en gewonden. De Chaldeeuwse kathedraal opende daarom de deuren voor mensen die bloed willen afstaan voor de gewonde strijders. Op videobeelden was te zien hoe er zich lange rijen vormden voor het gebouw en hoe mensen geduldig hun beurt afwachtten.

Volgens Joseph Thomas, de Chaldeeuwse aartsbisschop van Kirkuk, was de actie niet alleen om medische en humanitaire redenen nodig, maar had deze ook een grote symbolische waarde. 
De aartsbisschop zei hierover 
„dat bloed geen onderscheid maakt tussen mensen met een verschillende religieuze achtergrond. Het gedoneerde bloed wordt vermengd en dit mengsel bestaat uit bloed van mensen die alle religies vertegenwoordigen. Dit bloed verenigt ons allen in onze liefde voor God en Irak.”

Het initiatief zegt iets over de weerbaarheid van Irakese christenen, al zijn ze geschrokken van het plotselinge verschijnen van IS in hun dorpen en wijken. Te midden van het geweld zoeken ze hun weg en ze worden daarin bijgestaan door betrokken christenen uit het Westen.

Een van de organisaties die zich op dit gebied in Irak verdienstelijk maken is Centurion A.D. Deze Amerikaanse non-profitorganisatie verleent met veteranen van het Amerikaanse leger humanitaire hulp aan weerloze burgers, onder wie christenen, die zich in een gevaarlijke omgeving bevinden als gevolg van oorlog en terrorisme. De naam verwijst naar de Romeinse centurio, letterlijk ”honderdman”. De organisatie laat zich inspireren door een centurio die Longinus heette.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer