Economie

Inschakelen interim-bestuurder kostte Eleos ruim 3 ton

AMERSFOORT. Het inhuren van interim-bestuurder G. Buijs kostte ggz-instelling Eleos in 2013 ruim 3 ton.

Redactie digitale media
18 February 2015 14:22Gewijzigd op 15 November 2020 16:47
Beeld RD, Anton Dommerholt
Beeld RD, Anton Dommerholt

Dat bevestigde Buijs’ woordvoerder woensdag, in reactie op een nieuwsbericht daarover van RTL Nieuws. De bestuurskosten zijn ook terug te vinden in de op 16 juli 2014 openbaar gekomen jaarrekening van Eleos.

In aanvulling op de jaarrekening benadrukte Buijs’ woordvoerder woensdag dat een niet nader gespecificeerd deel van het bedrag bestaat uit bemiddelingskosten die Eleos in 2013 moest afdragen aan het managementadviesbureau Boer&Croon. „Het is dus niet zo dat Buijs het volledige bedrag als salaris heeft geïncasseerd”, aldus de woordvoerder.

Buijs, die inmiddels in vaste loondienst is van Eleos, verdient volgens de organisatie in 2015 een salaris dat in overeenstemming is met de Wet Normering bezoldiging Topfunctionarissen Publieke en Semipublieke Sector (WNT). Dit houdt in dat hij maximaal 230.474 euro (inclusief vergoedingen en premies) mag verdienen. Toen Eleos en Buijs eind 2012 een contract sloten, was de WNT volgens de organisatie nog net niet van toepassing.

Woordvoerder Chr. Baggerman van de reformatorische vakorganisatie RMU stelde woensdag in een reactie dat beloningen van een bestuurder altijd in verhouding moeten staan tot die van werknemers. „Er moet een relatie zijn tussen beloning en prestatie, anders kan er bij medewerkers en mogelijk ook bij cliënten onnodige onvrede ontstaan”, aldus de RMU.

Baggerman tekent aan dat Buijs bij zijn aantreden bij Eleos voor een bijna onmogelijke opgave stond. „De financiële administratie bevatte nogal wat oneffenheden, onder andere doordat Eleos ondeclarabele zorg verleende. Dat hij daarbij ook geconfronteerd werd met de gevolgen van een ingrijpende stelselherziening kwam daar nog eens bij. Ondanks dat heeft Buijs toch kans gezien deze in de kern prachtige instelling overeind te houden. Het is mede aan zijn inzet te danken dat Eleos niet rechtstreeks is afgestevend op een faillissement.”

Inmiddels is bekend dat bij Eleos, dat in 2013 honderd banen schrapte, ook in 2015 sprake zal zijn van enige boventalligheid. Gedwongen ontslagen zullen naar verwachting echter uitblijven. „We hebben als RMU en CMGV gelukkig goede mobiliteitsafspraken met Eleos kunnen maken”, aldus Baggerman.

Eleos trok Buijs aan na het plotselinge vertrek van voormalig bestuurder Honkoop.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer