Politiek

Tweede Kamer niet blij met komst haatimams naar Nederland

DEN HAAG. De Tweede Kamer vindt dat de ministers Opstelten (Veiligheid) en Asscher (Integratie) in gebreke zijn gebleven omdat ze visums verstrekten aan enkele radicale imams die volgende maand in Rijswijk zullen preken.

Redactie politiek
17 February 2015 11:36Gewijzigd op 15 November 2020 16:45
Minister Opstelten. beeld ANP
Minister Opstelten. beeld ANP

Politiek Den Haag was gisteren in rep en roer vanwege een bijeenkomst die op zondag 8 maart in het Event Plaza in Rijswijk plaatstvindt. De organiserende stichting, Rohamaa, wil geld inzamelen om „vanuit Nederland en met de islam als vertrekpunt het welzijn van gehandicapten, weeskinderen, sociaal zwakkeren, asielzoekers en daklozen over de gehele wereld te helpen verbeteren.” Tijdens het evenement is er een scheiding tussen mannen en vrouwen. Volgens de organisatie heeft de doelgroep daar zelf een voorkeur voor.

Voor het evenement zijn meerdere sprekers, dichters en zangers uit binnen- en buitenland uitgenodigd. Onder hen zijn Sheikh Wahid Baali, Mohammed Hassan, Othman al-Khamis en Mamdouh Tamami.

Dagblad De Telegraaf zwengelde de discussie vorige week aan door te berichten dat de uitgenodigde imams de jihad verheerlijken. Politiek Den Haag sloeg direct alarm.

Maandag bleek dat de omstreden imams hun visum al hebben ontvangen. In een filmpje dat de organiserende stichting Rohamaa op Facebook plaatste, stelt Mamdouh Tamami: „Belangrijk om te weten, beste broeders en zusters, is dat al onze geleerden, met het succes van Allah, al een visum hebben gekregen. Ons rest nu enkel het wachten op de grote kans. De plaatsen zijn beperkt, dus wees snel. Moge Allah ons succes schenken in al het goede. En moge Allah ons allen leiden tot het juiste pad.”

De gemeente Rijswijk voerde gisteren gesprekken met het openbaar ministerie, de politie en de organiserende stichting „om alles in goede banen te leiden.”

De stichting Rohamaa liet gisteren weten „geschokt” te zijn door de ophef die is ontstaan. „Wij herkennen ons niet in het beeld dat van de sprekers of het benefiet wordt geschetst in de media en/of door diverse politici. Op geen enkele wijze dient het benefiet als podium voor stellingname met betrekking tot internationale conflicten of om de aanwezigen aan te sporen iets anders te doen dan het geven van liefdadigheid en het steunen van barmhartigheid”, zo staat in een verklaring.

Maar de Tweede Kamer is daardoor niet tevreden gesteld. De ministers Opstelten van Justitie en Asscher van Sociale Zaken, die ook verantwoordelijk is voor integratie, kregen gisteren en vandaag diverse series schriftelijke vragen op hun bureau. Wat de Kamerleden van VVD, PVV, CDA, D66 en SGP het meest steekt is dat de radicale imams een visum konden krijgen.

Vorig jaar ontstond er ook enige ophef op de komst van een radicale imam uit Pakistan. Die kon ook niet meer worden geweigerd, maar de Tweede Kamer nam toen wel een motie aan waarin stond dat dergelijke imams geen visum meer voor ons land zouden moeten krijgen. CDA-Kamerlid Omtzigt: „Wanneer imams het salafisme prediken, moet Nederland een visum weigeren. Deze imams hebben onder meer de daden van terreurorganisatie al-Nusra gesteund en de jihad in Europa gefaciliteerd.” D66-Kamerlid Schouw wil ook weten of sindsdien haatpredikers het land zijn uitgezet of de toegang tot Nederland is ontzegd. Malik Azmani van de VVD twitterde: „Geen podium bieden aan haatpredikers in NL. Vrije samenleving dient beschermd te worden.”

SGP-Kamerlid Van der Staaij stelde vanmorgen ook een serie kritische vragen aan de bewindslieden. Hij vindt dat in tijden van dreiging, zoals op dit moment, voor de veilige weg gekozen moet worden en dat de imams geen visum hadden mogen krijgen: „Als er een bosbrand dreigt, speel je niet met vuur.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer