Economie

Supermarkten dreigen vals wisselgeld terug te geven

Supermarkten dreigen valse euro’s als wisselgeld terug te gaan geven als De Nederlandsche Bank (DNB) niet met een oplossing komt voor de groeiende hoeveelheid nagemaakt geld. Winkels en horecagelegenheden gaan bovendien het biljet van 100 euro weigeren als betaalmiddel in hun strijd tegen valse biljetten.

ANP
6 February 2004 07:52Gewijzigd op 14 November 2020 00:56

Dat hebben de brancheorganisatie van supermarkten CBL en de koepelorganisatie van winkeliers RND donderdag gezegd. Het aantal valse euro’s is de laatste twee maanden van vorig jaar sterk gestegen. Over heel 2003 telde DNB ruim 26.000 nagemaakte biljetten in Nederland, zo maakte de centrale bank gisteren bekend. Eind oktober stond de teller op 18.000.

Volgens het CBL krijgen supermarkten steeds vaker te maken met de valse euro, vooral in de grote steden. Een woordvoerster sluit daarom niet uit dat sommige winkeliers de onechte biljetten weer uit gaan geven „Supermarkten komen in deze situatie erg in de verleiding om de valse euro’s weer in omloop te brengen.” Het CBL zou graag een financiële tegemoetkoming zien van DNB als een winkelier een vals biljet inlevert.

Ook andere Nederlandse winkeliers nemen maatregelen in hun strijd tegen valse euro’s en weigeren biljetten van 100 euro. De koepelorganisatie RND verspreidt sinds deze week speciale stickers onder winkels waarop deze maatregel aan de klanten wordt gemeld. Koninklijke Horeca Nederland doet hetzelfde onder restaurants en cafés.

Een soortgelijke plakker bestond al voor de biljetten van 200 en 500 euro, maar volgens de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) wilden veel winkeliers daar het biljet van 100 aan toevoegen. „Het is een veel vervalst biljet met een relatief hoge waarde”, verklaarde een woordvoerster van de RND donderdag de weigering.

Volgens haar hebben al veel winkels belangstelling getoond voor de nieuwe stickers. De raad heeft eind vorig jaar al gedreigd de biljetten van 100 euro te weigeren.

Volgens DNB is het totaalaantal vervalsingen 8 procent hoger dan het aantal vervalsingen in 2001, het laatste jaar van de gulden. Ten opzichte van het eerste jaar van de euro is er sprake van meer dan een verdubbeling. Volgens een woordvoerder van DNB is dat echter een scheve vergelijking, omdat in het eerste jaar de vervalsingen nog moeten opkomen.

De toename in 2003 is volgens DNB te verklaren uit de grootte van het eurogebied, die het aantrekkelijker maakt om geld na te maken. Bovendien kreeg Nederland voor de invoering van de euro relatief weinig te maken met vals geld in vergelijking met andere Europese landen.

De centrale bank vindt dat er genoeg kenmerken op een biljet zitten om te zien of het om een echt geldbriefje gaat. „Weigeren is daarom niet nodig”, stelt de woordvoerder. Wel is eind vorig jaar een nieuwe campagne begonnen om de kennis over de echtheidskenmerken op te frissen.

In de hele EU zijn 551.000 valse biljetten onderschept in 2003. In totaal zijn er volgens DNB 9 miljard echte biljetten in omloop.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer