Economie

Katwijkse rederij gaat alsnog vissen bij Australië

KATWIJK. De Katwijkse rederij Parlevliet & Van der Plas (PP) heeft alsnog toestemming gekregen om in Australische wateren op makreel en hors­makreel te gaan vissen. Het schip dat hiervoor wordt ingezet, is de vriestrawler Geelong Star, de voormalige KW174 Dirk Dirk.

Redactie economie
16 February 2015 15:47Gewijzigd op 15 November 2020 16:43
beeld ANP
beeld ANP

De Australische visserijautoriteit AFMA gaf de vergunning vorige week af, bevestigde financieel directeur Dirk van der Plas van PP gisteren. Hij is blij met het besluit. „De Australische wateren behoren tot de meest duurzaam beheerde visserijgebieden ter wereld. Dat wij na twee jaar onderzoek een vergunning krijgen, bewijst dat onze trawlers duurzaam vissen.”

In 2012 zou een ander schip van PP, de Abel Tasman, al bij Australië gaan vissen. Onder druk van milieuorganisatie Greenpeace en de publieke opinie voerde de Australische Laborregering toen met voorrang een nieuwe wet in, die aanvullend onderzoek naar de visbestanden eiste en de visserij voor twee jaar stillegde. De vergunningen voor de visserij waren op dat moment al verleend.

Volgens Van der Plas zijn de voorwaarden om te mogen vissen na het onderzoek „opnieuw bevestigd” en vastgelegd in een visplan. Het gaat onder meer om toegestane vangstquota en maatregelen om ongewenste bijvangst tegen te gaan.

Waarnemers

Nieuw is dat onafhankelijke waarnemers er aan boord op zullen toezien dat de regels van AFMA worden nageleefd. Verder mogen schepen die in Australië vissen niet langer meer zijn dan 130 meter. De Geelong Star is 95 meter lang en daarmee een stuk kleiner dan de Abel Tasman, die 140 meter telt.

Het nieuwe project is, evenals het vorige, een joint venture tussen PP en zijn lokale partner Seafish Tasmania, die eigenaar is van de visquota. Volgens plan zal de Geelong Star in april uitvaren voor de eerste visreis. „Het is de bedoeling dat we er definitief blijven”, zegt Van der Plas.

Volgens de Katwijkse rederij beschikt Australië zelf niet over schepen die op een economisch rendabele wijze de beschikbare quota van pelagische vissoorten (vissen die door de hele waterkolom zwemmen, red.) kunnen bevissen. Het gaat om relatief goedkope vis die direct aan boord wordt verwerkt en ingevroren. De vis is bestemd voor menselijke consumptie en wordt voornamelijk in West-Afrikaanse landen verkocht, meldt Van der Plas.

Het schip krijgt de Australische haven Geelong als thuisbasis en biedt werk aan zestig mensen.

Greenpeace gaat voorlopig geen nieuwe actie voeren tegen de activiteiten van PP in Australië, zegt campagneleider Pavel Klinckhamers desgevraagd. „Er is nu veel meer bekend over de gevolgen voor het ecosysteem en de quota zijn gebaseerd op recent onderzoek.” De milieuorganisatie blijft echter kritisch. „Er zijn te veel vissersschepen in Europa. Dat overschot moeten we niet exporteren. Waarom moet elk beschikbaar stukje visserij worden benut? Er is ook wat voor te zeggen om een buffer in stand te houden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer