Binnenland

Tuchtrechter: Arts uit functie zetten na privémisstap kan

DEN HAAG. Artsen die privé een misstap begaan, kunnen daarvoor wel degelijk uit hun vak worden gezet. Dat heeft het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg donderdag bepaald. Drie vragen.

Redactie binnenland
13 February 2015 21:19Gewijzigd op 15 November 2020 16:41
beeld Fotolia
beeld Fotolia

Om welke tuchtzaak gaat het hier?

Een nu 50-jarige verpleeghuisarts in opleiding is in 2005 veroordeeld tot vijftien jaar cel. Een ruzie met zijn ex ontspoorde, waarop de man twee junks de opdracht gaf haar te overgieten met benzine en in brand te steken. De vrouw raakte ernstig gewond.

Na acht jaar cel kon de arts met medeweten van de reclassering weer aan de slag, als verpleeghuisarts in opleiding in een zorg­instelling. Toen het ministerie van VWS daar lucht van kreeg, alarmeerde het zijn werkgever, die de arts overigens niet om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) had gevraagd. Omdat hij zijn strafblad had verzwegen werd de arts ontslagen. In mei 2013 stapte de inspectie naar de tuchtrechter. De toezichthouder vond dat de man uit het artsen­register moest worden geschrapt.

En dat is ook gebeurd?

Nee, de regionale tuchtrechtbank in Zwolle stelde eind 2013 dat alleen het beroepsmatig handelen van artsen onder het tuchtrecht valt. De hoogste tuchtrechter, het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg, bepaalde gisteren in hoger beroep echter dat die uitleg onjuist is. Je ex proberen om te brengen staat volgens het college zo haaks op de artsenplicht om respectvol om te gaan met andermans gezondheid dat er van vertrouwen in het beroepsmatig handelen van deze arts geen sprake meer kan zijn.

Tegen dergelijke misstappen mag de zorginspectie wel degelijk in het geweer komen, vindt het college. En de tuchtrechter mag er ook iets tegen doen. Dat gebeurt bij deze arts overigens nog niet, omdat het misdrijf waarvoor hij is veroordeeld bijna is verjaard en hij zijn resocialisatieprogramma vrijwel heeft afgewerkt.

Wat is de betekenis van deze zaak?

Dat de inspectie wel degelijk tuchtzaken kan voeren tegen artsen die als gevolg van privémisstappen een strafblad hebben. In de veronderstelling dat tuchtrechtelijk optreden dan niet mogelijk was, zag de inspectie daar in het verleden altijd van af. In plaats daarvan kwamen arts en inspectie vaak onderling overeen dat de arts zijn praktijk of een deel daarvan zou afstoten. Zo’n deal sloot de inspectie onder anderen met een psychiater van ggz-instelling De Hoop, die in 2012 is veroordeeld voor het bezit van kinderporno. Nadeel van die werkwijze is dat zo’n afspraak voor de buitenwereld niet is te zien.

Aan die onwenselijke situatie kan deze uitspraak een einde maken, mits het OM onherroepelijk geworden veroordelingen van artsen snel doorgeeft aan de inspectie. De tuchtrechter kan een arts dan berispen of schrappen, waarna deze maatregel ook openbaar wordt gemaakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer