Vakbonden en V&D komen niet nader tot elkaar
UTRECHT. De vakbonden en V&D zijn de afgelopen dagen niet nader tot elkaar gekomen in hun geschil over de loonsverlaging die het winkelbedrijf heeft doorgevoerd. Dat betekent dat het kort geding tussen genoemde partijen maandag vooralsnog doorgaat.
„Er is wel contact geweest met V&D, maar niet inhoudelijk over het geschil”, zei FNV-bestuurder Niels Suijker vrijdag. V&D wil volgens hem „formeel” graag met de bonden in gesprek, maar de keten is niet bereid om het loonoffer en andere eenzijdig aangepaste arbeidsvoorwaarden in te trekken. Suijker noemt dat „geen serieuze uitnodiging tot overleg.”
„Het is uiterst stil”, vult zijn collega van het CNV, Martijn den Heijer, aan. Hij heeft de indruk dat V&D het wil doen voorkomen alsof het reddingsplan waarover de keten maandag een akkoord bereikte, mogelijk afketst wanneer de voorgestelde maatregelen ten aanzien van het personeel niet doorgaan. FNV en CNV willen alleen met V&D om de tafel wanneer het concern garanties en zekerheden geeft aan het personeel.
In de aanloop naar de rechtszitting van begin volgende week houdt de FNV vanmiddag een kleine ”valentijnsactie” bij het V&D-warenhuis in Arnhem. Een delegatie van de bond zal een petitie overhandigen aan de directie van V&D. In dit document, dat door bijna 1500 medewerkers is ondertekend, wordt de keten gevraagd „hart voor het personeel” te hebben en van verslechteringen voor het personeel af te zien.
V&D liet vrijdag schriftelijk weten nog steeds open te staan voor „overleg met de vakbonden om de noodzakelijke loonkostenbesparing te realiseren.” Het gaat om een verlaging van 5,8 procent.
Akkoord
De warenhuisketen leek de afgelopen weken op omvallen te staan. Een faillissement kon maandag op de valreep worden voorkomen dankzij een akkoord met de banken (ABN AMRO, ING en Rabo), de verhuurders van de winkelpanden en eigenaar Sun Capital, een Amerikaanse investeringsmaatschappij. Zij hebben gezamenlijk 130 miljoen euro in het concern gestoken. Daarvan is 25 miljoen afkomstig van de verhuurders, die een bedrag van die omvang aan huurinkomsten inleveren om het concern te redden.