Acceptgiro naar sjoemelaars in de zorg
Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) wil dat mensen die sjoemelen met declaraties in de zorg, voortaan direct een boete per acceptgiro krijgen. Net zoals dat nu gebeurt met bijvoorbeeld bijstandsfraude. Het heeft geen zin het justitiële apparaat te belasten met kleine vormen van zorgfraude. Het strafrecht moet wel worden ingeschakeld, als het om grotere vormen van fraude gaat, stelde hij donderdag in de Tweede Kamer.
Overigens stelde de minister dat fraude door patiënten of artsen nu nietoverdreven groot is. Hij benadrukte dat dit niet betekent dat daar niet tegen moet worden opgetreden. Maar er zijn, zo zei hij, weinig prikkels om dit te doen. Ziekenfondspatiënten krijgen alleen bonnetjes als ze in het buitenland naar de dokter gaan en ziekenhuizen declareren nu ook niet per behandeling.
Dat wordt anders met het nieuwe zorgstelsel dat hij wil invoeren, erkende hij. Maar dat risico wil Hoogervorst ondervangen met extra maatregelen, die hij nu nog in voorbereiding heeft.
Zo overlegt hij met het College voor Beschermingpersoonsgegevens of het mogelijk is om artsen en andere zorgverleners te verplichten mee te werken aan het verstrekken van gegevens aan zorgverzekeraars. Hij wil een strenge controle op de administratie en de declaraties die bijvoorbeeld ziekenhuizen in de toekomst moeten indienen.
Bovendien steunt een meerderheid in de Tweede Kamer het voornemen van de bewindsman om een identificatieplicht voor ziekenhuizen in te voeren. De oppositiepartijen vrezen dat illegalen hierdoor in het nauw komen. Maar ook dat bezwaar wees de minister van de hand. Artsen zullen iemand niet laten doodbloeden, als hij geen paspoort kan laten zien, hield de minister hun voor. Hij beloofde wel uit te zoeken hoe vaak illegalen van de zorg gebruikmaken.
Ook de ziekenhuizen zijn niet zo happig met dit voorstel. Hoogervorst kan hen alleen dwingen om dit te doen met ziekenfondspatiënten. Maar hij ziet niet in waarom ziekenhuizen dit niet ook met particulier verzekerden doen. „Als ik me meldt aan de balie bij een ziekenhuis moet ik zeggen wie ik ben en dan wordt er een ponskaartje gemaakt. Ik zie niet in waarom de baliemedewerker dan niet ook even kan vragen naar mijn paspoort of rijbewijs."
Daarnaast zal Hoogervorst onderzoeken, of apothekers niet opgehaalde medicijnen dubbel declareren. De LPF suggereerde dat dit gebeurt en dat 10 procent van de medicijnen niet opgehaald wordt. Hoogervorst kan zich niet voorstellen dat apothekers op die manier hun naam te grabbel durven te gooien, maar zal het onderzoeken.