Ds. Van der Wind: Gemeenteleden gefrustreerd over aardbevingen
SIDDEBUREN. De aardbevingen hebben een forse impact op leden van de hervormde gemeente in Siddeburen. Velen hebben schade. Alom is er frustratie dat klachten weinig weerklank vinden. „Gevreesd wordt dat bij toekomstige bevingen dodelijke slachtoffers zullen vallen.”
Ruim vijftig kerken gaven donderdagochtend gehoor aan de oproep van de Groninger Bodem Beweging om voorafgaand aan het Tweede Kamerdebat over de gaswinning de noodklok te luiden. De hervormde gemeente in Siddeburen liet het bij een verklaring met daarin hun kijk op de aardbevingen.
De klok luiden vonden wij wat overtrokken, zegt ds. W. van der Wind, predikant van de gemeente. „Ons voltallig moderamen vond die manier van publiciteit zoeken niet passend bij de identiteit van onze kerk. ”
Heeft het kerkgebouw van uw gemeente ook schade?
„Helaas hebben al onze kerkelijke gebouwen geleden onder de aardbevingen. Zowel de kosterswoning, het gemeenschapscentrum, de pastorie als het uit het jaar 1250 stammende kerkgebouw zijn getroffen. De kerk heeft de meeste schade opgelopen. Er zitten scheuren in de muren, evenals in het pleisterwerk. Vanaf de galerij kun je goed zien hoe op sommige plaatsen de gestucte wandbekleding behoorlijk los zit.
Ik durf niet te zeggen bij welke beving de scheuren precies zijn ontstaan, maar de situatie is al enige tijd zo. Hoe hoog de kosten precies gaan worden, weet ik niet. Van restauratiedeskundigen van de NAM hebben we toestemming gekregen om de schade te herstellen. De restauratie laat echter nog even op zich wachten omdat wij dat tegelijkertijd willen doen met groot onderhoud.”
Wat voor impact hebben de bevingen op de kerkelijke gemeente?
„Die is heel groot. Zo’n driekwart van de gemeenteleden heeft te maken met aardbevingsschade. Sommigen hebben zelfs tijdelijk hun huis moeten verlaten om de schade te laten repareren. Ik ken zelfs een gezin dat een maand elders heeft moeten doorbrengen.
Ik merk ook dat de frustratie toeneemt. Niemand voelt zich gehoord. Er zijn zorgen dat de bevingen in de toekomst zwaarder gaan worden. Gevreesd wordt dat er mogelijk dodelijke slachtoffers gaan vallen.”
Hoe gaat u als predikant om met deze zorgen van uw gemeenteleden?
„Tijdens de bezoeken die ik afleg, komen de gesprekken vaak als vanzelf op de aardbevingen. Voor mijn gemeenteleden ben ik dan vooral een uitlaatklep voor frustraties.
Sommigen worstelen ook met wat je wel en niet als bevingsschade mag laten aanmerken. Er zijn zelfs verhalen over woningbouwverenigingen die proberen om ook oude scheuren hiervoor te laten doorgaan. Verder worden bij de NAM allerlei excuses aangevoerd om maar niet de verantwoordelijkheid voor de schade te hoeven dragen. Mensen vinden dit lastig en vragen advies hoe hier mee om te gaan. Dat is voor mij ook niet eenvoudig. Ik probeer vooral een luisterend oor te bieden.”
Krijgen de aardbevingen ook een plaats in de zondagse eredienst?
„Toen we voor het eerst te maken kregen met zwaardere bevingen, heb ik gepreekt over Mattheüs 24 waarin het onder meer gaat over aardbevingen. Ik heb toen ook wat gezegd over bevingen die zijn ontstaan als gevolg van verkeerd rentmeesterschap, evenals over Zondag 10 van de Heidelbergse Catechismus die handelt over Gods voorzienigheid.
De aardbevingen krijgen verder regelmatig een plaats in de voorbede. Psalm 4, waarin het gaat over rustig slapen omdat God voor ons zorgt, wordt dan ineens heel concreet.”
Uw woning is ook getroffen?
„Vijf jaar geleden ben ik bevestigd als predikant van de hervormde gemeente in Siddeburen. Ik ben toen blijven wonen in Onstwedde, buiten het aardbevingsgebied –hoewel bevingen toen nog niet aan de orde waren. Ik vind dat heel lastig en niet helemaal eerlijk. Mijn hart ligt bij de gemeente. Het liefst zou ik niet alleen werken in het aardbevingsgebied, maar er ook slapen. Midden tussen de kudde.”