„‘Zwarte’ kerken en islam in Verenigd Koninkrijk groeien”
Nog enkele jaren en er gaan in het Verenigd Koninkrijk meer christenen van niet-westerse origine naar de kerk dan autochtone Engelsen en Schotten.
Dat stelt prof. David Voas, hoogleraar bevolkingsstudies aan de Universiteit van Essex. Hij ziet twee religieuze groepen in het Verenigd Koninkrijk groeien: de ‘zwarte’ emigrantenkerken en islamitische geloofsgemeenschappen, zo stelt hij in een blog dat hij schreef in verband met de generale synode van de Church of England, deze week.
Traditionele blanke kerken daarentegen lopen leeg, concludeert Voas. Hij wijt dat onder meer aan de kleurloosheid van voorgangers, „mensen van goede wil, maar met de leiderschapskwaliteiten van bankmanagers.”
Voas concludeert dat één op de tien kinderen die in het Verenigd Koninkrijk ter wereld komt, opgroeit in een islamitisch gezin. „Binnen enkele decennia zal tien procent van de bevolking daardoor een moslimachtergrond hebben, zelfs als we morgen abrupt de grenzen sluiten voor immigranten.” Zelfs als de helft van de groep moslims uit meelopers bestaat, die hun geloof niet in de praktijk brengen, dan nog vormen moslims een groep om rekening mee te houden, stelt Voas.
De synode van de Church of England stelde woensdag dat het hoog tijd is dat de kerk alles uit de kast haalt om de samenleving te bereiken met het Evangelie. Een plan om discipelschap te promoten, werd daarom woensdag door de synode expliciet in het kader gezet van evangelisatie.
Volgens Voas moet de kerk zich realiseren dat ze vaak een verkeerde insteek kiest als het gaat om het reageren op secularisatie. „De vraag die gesteld moet worden is niet waarom mensen wegblijven uit de kerk, maar waarom je eigenlijk naar de kerk zou moeten gaan.” Kerken zouden volgens hem iets moeten bieden dat mensen moeilijk ergens anders kunnen krijgen.
Zie ook:
Anglicanen doen onderzoek naar kerkgroei (RD, 28 januari 2014)
Kerkgang in Engeland daalt sterk (RD, 9 mei 2008)