Bypass Kampen uitgesteld, streep door woningbouw
KAMPEN. Voorlopig geen bypass van de IJssel bij Kampen en een streep door het plan langs dit water 1.300 woningen te bouwen. Dat is het resultaat van het vonnis van de Raad van State woensdag na bezwaren van inwoners van de gemeente.
Als onderdeel van het landelijke miljardenproject Ruimte voor de Rivier krijgt de IJssel ten zuiden van Kampen een vertakking richting Flevoland. De gemeente Kampen en provincie Overijssel besloten jaren terug de aanleg daarvan te combineren met de bouw van een nieuw dorp, Het Reeve. De bestemmingsplan die dit dorp mogelijk moet maken, is door de Raad van State vernietigd. Belangrijkste tegenwerping is dat de gemeente niet heeft aangetoond dat er voldoende regionale behoefte is om die 1.300 woningen te vullen. De aanleg van de hoogwatergeul is in ieder geval met 12 weken opgeschort. Zolang krijgen de staatssecretaris van Economische Zaken, het provinciebestuur van Flevoland en de gemeenteraad van Kampen om de natuurvergunningen aan te passen. Vooral moet worden aangetoond dat daarvoor een dwingende reden van groot openbaar belang bestaat en dat er geen alternatieven zijn.
De uitspraak liet lang op zich wachten. De gemeente kreeg zelfs extra tijd om de behoefte aan woningen aan te tonen. Het vonnis van woensdag was een volslagen verrassing voor de overheden die samenwerken in het project IJsseldelta-Zuid. Volgens gedeputeerde Eddy van Hijum (CDA) is er vooralsnog geen aanleiding om te stoppen met voorbereidende werkzaamheden, zoals het verleggen van kabels, bodemonderzoek en archeologisch onderzoek. De samenwerkende overheden blijven van mening dat om de waterveiligheid in de regio Kampen-Zwolle te verbeteren, de hoogwatergeul moet worden aangelegd. Wethouder Gerrit Jan Veldhoen (ChristenUnie) is met wintersport. Vanaf zijn vakantieadres feliciteerde hij de tegenstanders van de bypass. Eerder zei hij te verwachten dat zo snel mogelijk na de uitspraak de schop de grond in zou gaan. Daar is nu geen sprake meer van.
De hoogwatergeul verbindt de IJssel, via het Vossemeer en het Drontermeer, met het IJsselmeer. Bij hoogwater op de IJssel wordt via de hoogwatergeul extra water afgevoerd naar het IJsselmeer om zo de waterstand in de rivier te verlagen. Dit moet overstromingen van het achterland van Kampen voorkomen.