Binnenland

Plan „staatsbordeel” Amsterdam roept kritische reacties op

AMSTERDAM. Vijf panden op de Wallen met negentien werkplekken voor prostituees die zelf hun bedrijf runnen. Dat staat het college van Amsterdam voor ogen. Het plan roept kritische reacties op. „Hiermee geef je het signaal af dat hoerenlopen normaal is. En dat ís het niet.”

10 February 2015 16:14Gewijzigd op 15 November 2020 16:35
De Wallen in Amsterdam, met op de achtergrond de Oude Kerk. beeld RD, Henk Visscher
De Wallen in Amsterdam, met op de achtergrond de Oude Kerk. beeld RD, Henk Visscher

Amsterdam is vorige week een haalbaarheidsonderzoek gestart naar het model waarin zo’n vijftig „sekswerkers” zelfstandig aan de slag kunnen, zonder afhankelijk te zijn van pooiers. Het plan draagt volgens het college bij aan „het streven van de gemeente Amsterdam naar een prostitutiebranche zonder misstanden en met goede werkomstandigheden.” Ook zou het tegemoetkomen aan „een lang gekoesterde wens van veel sekswerkers.” HVO-Querido, een organisatie die mensen helpt zelf de regie over hun leven te krijgen, is bereid de vrouwen te begeleiden bij het opzetten van hun bedrijf.

De gemeente zoekt een externe partij die bereid is om eigenaar te worden van de vijf panden en ze wil verhuren aan „een prostitutiebedrijf in zelfbeheer.” Als dit niet lukt, kijkt de gemeente of zij „eventueel zelf eigenaar kan worden om de panden aan de sekswerkers te verhuren.”

De komende tijd worden de kansen en risco’s in beeld gebracht. Het raamprostitutiebedrijf zou op z’n vroegst in juli open kunnen. SGP-Kamerlid Van der Staaij stelde vanmiddag in de Tweede Kamer mondelinge vragen over het plan. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten komt het nergens elders voor dat een gemeente panden ter beschikking stelt voor prostitutie.

Mensenhandel

Publicist Renate van der Zee, die in 2013 het pamflet ”Prostitutie. De waarheid achter de Wallen” uitbracht, noemt het plan desgevraagd „te gek voor woorden.” „Hiermee geeft de gemeente Amsterdam het signaal af dat hoerenlopen heel normaal is. En dat het zó belangrijk is dat de relatief kleine groep mannen die seks wil kopen er altijd terechtkan, dat de gemeente dit zelfs faciliteert. Maar het ís niet normaal.”

Van der Zee wijst erop dat er in de prostitutie „veel criminaliteit en geweld plaatsvindt en dat er veel vrouwen kapot worden gemaakt. Als gemeente zou je het signaal moeten afgeven dat hoerenlopers mensenhandelaren financieren en tal van problemen in stand houden.”

Volgens de gemeente sluit het idee juist aan bij haar beleid om misstanden zoals mensenhandel en uitbuiting te bestrijden. Van der Zee: „Ik begrijp de goede bedoelingen, maar dit plan garandeert op geen enkele wijze dat er straks geen pooiers meer in het spel zijn. Dat is een naïeve gedachte. Een goed beleid zou erop gericht moeten zijn hoerenlopen te ontmoedigen in plaats van het te faciliteren.”

Kwetsbare groepen

Ook lijsttrekker Bas de Groot van de CU in Amsterdam, die niet in de gemeenteraad is vertegenwoordigd, is kritisch over het plan. „Ik twijfel niet aan de goede intenties van de burgemeester, maar ik zie hier weinig heil in.”

De Groot wijst erop dat 70 tot 80 procent van de prostituees afkomstig is uit Roemenië en Bulgarije. „Het is maar zeer de vraag hoeveel zeggenschap zij krijgen in zo’n staatsbordeel, want daarvan zou in feite sprake zijn als de gemeente eigenaar van de panden is. De prostitutie is een harde wereld en de concurrentie is moordend. Ik denk dat de meest kwetsbare groepen hier niet bij gebaat zijn.”

De Groot waardeert het dat burgemeester Van der Laan investeert in samenwerking met politie en justitie in Roemenië en Bulgarije om in die landen preventieve voorlichting over prostitutie te geven. „Als dit nieuwe plan doorgaat, zou dat een zeer slecht signaal zijn richting Europa en de landen waar deze vrouwen vandaan komen.”

In de protestantse Noorderkerk in Amsterdam komt prostitutie komende zondagavond aan de orde in een speciale themadienst. Deze was al gepland toen de plannen van B en W naar buiten kwamen, zegt ds. P. J. Visser. Aanleiding is de betrokkenheid van enkele gemeenteleden bij bezoekwerk aan prostituees door organisaties als Scharlaken Koord en Bright Fame. „Een deel van het ”red light district” ligt in onze wijk. Het kan niet bestaan dat wij onze ogen daarvoor sluiten en hier geen boodschap aan hebben.”

De predikant noemt prostitutie „rampzalig en vernederend. Lust zonder liefde, nemen zonder geven, het bederf van het beste dat leidt tot het slechtste.” Hij kan zich voorstellen dat de gemeente prostitutie probeert de reguleren. „Er is vaak sprake van beschadigde of verhandelde vrouwen die psychisch gebroken zijn. Op deze manier proberen B en W bij te dragen aan een menswaardiger bestaan voor prostituees. Het is een lastig dilemma. Niets doen verandert niets aan het probleem van de prostitutie, maar leidt veelal wel tot slechtere omstandigheden voor deze vrouwen.”

De vraag is volgens de predikant in hoeverre christenen bereid zijn ex-prostituees op te vangen en bijvoorbeeld een baan te bieden binnen hun bedrijf. „Anders is de kans op terugval groot.”

Ook wijst hij op „het diepste probleem.” Dat ligt bij „de mannen die uit het hele land naar Amsterdam komen voor seksueel vertier. Dat moet veel duidelijker gezegd worden. Als ik op vrijdag- of zaterdagavond bij het Centraal Station kom, verbaas ik me over de rijen jongens en mannen die gretig naar de wallen trekken. Daar word ík beroerd van.”

Preek

In de kerkdienst van zondagavond zullen onder anderen twee ex-prostituees iets van hun verhaal vertellen. In de preek zal ds. Visser er niet alleen bij stil staan dat de Heere Jezus met hoeren en tollenaren at, maar ook ingaan op 1 Korinthe 6:18. „Dat gedeelte richt zich op prostituanten. Wie een prostituee bezoekt, zondigt tegen zijn eigen lichaam. Dat geldt ook voor verslaving aan pornografie. Het verziekt je en tast je hele bestaan aan.”


Lees ook in Digibron

Elke nacht worden er mensen verkracht

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer