Kerk & religie

Synode CGK spreekt over toekomst TUA

De generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) komt op dinsdag 3 maart in Apeldoorn bijeen om over de toekomst van de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) te spreken. Dat maakte synodepreses ds. D. Quant dinsdag bekend. Vijf vragen en antwoorden.

10 February 2015 15:37Gewijzigd op 15 November 2020 16:34
beeld RD, André Dorst
beeld RD, André Dorst

De synode was toch al klaar?

De kerkvergadering werd op 28 januari 2014 voorlopig of, in kerkelijk jargon, „provisorisch” gesloten. Eén agendapunt was in feite nog niet afgerond, namelijk de toekomstplannen van de TUA. Daarover buigen de synodeleden zich op 3 maart achter gesloten deuren.

Waar gaan de synodeleden het op 3 maart precies over hebben?

Ze praten verder over de oprichting van een brede orthodox-protestantse universiteit in Apeldoorn of een andere plaats. De synode gaf in 2013 al groen licht aan het college van bestuur van de TUA om „voortvarend onderzoek” te doen naar de vorming van zo’n instituut, waarbij ook andere kerkverbanden mogen aanhaken. Er wordt ook gekeken naar de inrichting van een nieuw te vormen predikantsopleiding. Er gelden wel een paar spelregels: de gereformeerde identiteit van de nieuwe universiteit moet gewaarborgd blijven en de speciale band tussen de opleiding en de kerken dient te blijven bestaan.

Is dat nodig, zo’n nieuwe universiteit?

Het is een van de opties waaruit de TUA kon kiezen. De universiteit bezint zich al enkele jaren op haar toekomst. Het werd steeds duidelijker dat een kleine theologische opleiding als de TUA, met zo’n honderd studenten, niet voor altijd op eigen benen zou kunnen staan. De problemen stapelden zich op: het bekostigingssysteem van de overheid, hoge werkdruk van de hoogleraren en de steeds hogere eisen die worden gesteld op onder meer het gebied van wetenschappelijke publicaties. Een nieuwe brede orthodox-protestantse instelling biedt de mogelijkheid om krachten te bundelen en de eigen identiteit te behouden.

Is al bekend wie er meedoet aan zo’n brede orthodoxe universiteit?

De Nederlands Gereformeerde Predikantsopleiding (NGP) en de Theologische Universiteit Kampen (TUK) van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) lijken daar wel wat voor te voelen. De TUK werkt op het gebied van onderzoek al nauw samen met de TUA. De generale synode van de GKV spreekt net voor de zomervakantie over de toekomst van de TUK en de samenwerking met de Theologische Universiteit Apeldoorn. Het moet raar lopen als ook de Nederlands gereformeerden niet bij het nieuwe instituut zouden aanhaken. De NGP is gevestigd in hetzelfde gebouw in Apeldoorn en tachtig procent van de colleges wordt door docenten van de TUA gegeven. Andere instellingen, zoals het Hersteld Hervormd Seminarie, laten alle opties nog open.

Hoe gaat het nu verder?

Als de synode haar goedkeuring geeft aan de nader uitgewerkte plannen van de TUA, dan kan deze verder met de oprichting van een brede orthodox-protestantse universiteit. Het onderwerp zal dan ongetwijfeld weer terugkomen op de volgende generale synode, die op 10 juni 2016 in Nunspeet begint.


Zie ook:

TUA bouwt aan toekomst, Reformatorisch Dagblad (2 november 2013)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer