Economie

Voorzichtig herstel op beurzen

AMSTERDAM (ANP). De Europese aandelenbeurzen toonden dinsdagochtend wat herstel na de verliesbeurt van een dag eerder. De stemming bleef echter voorzichtig in afwachting van de verdere ontwikkelingen in het politiek steekspel tussen Griekenland en de andere eurolanden over de Griekse financiële verplichtingen.

10 February 2015 12:02Gewijzigd op 15 November 2020 16:34

„De Griekse schuldenkwestie blijft de beurzen in de greep houden, maar de markt heeft genoeg steun door de lage rente om niet te ver weg te zakken. Beleggers lijken ook niet echt bang te zijn voor een vertrek van Griekenland uit de eurozone. Voor de rest kijken we in Amsterdam vooral uit naar de resultaten van ING, Heineken en DSM, die woensdag op het programma staan”, aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,4 procent hoger op 452,65 punten. De MidKap klom ook 0,4 procent, tot 674,79 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen 0,2 en 0,3 procent. De Londense FTSE verloor 0,4 procent.

Grootste stijgers in de AEX waren telecombedrijf KPN en chipmachinefabrikant ASML met plussen van 2,7 en 2,4 procent. De dienstverleners aan de oliesector Fugro en SBM Offshore stonden onderaan met minnen van rond 2 procent. Specialchemiebedrijf DSM, dat woensdag met kwartaalcijfers komt, zakte 1,5 procent.

In Zürich leverde UBS 4 procent in na publicatie van de kwartaalcijfers. De Zwitserse bank waarschuwde dat de winst dit jaar onder druk komt te staan door de negatieve rentes en de dure Zwitserse frank.

Het Duitse modehuis Hugo Boss werd in Frankfurt ruim 3 procent minder waard. Grootaandeelhouder Permira Holdings heeft zijn belang in het bedrijf verder teruggebracht. In Parijs verloor Michelin ruim 5 procent. De grootste bandenfabrikant van Europa behaalde in het afgelopen kwartaal minder winst dan een jaar eerder.

De euro was 1,1290 dollar waard, tegen 1,1325 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,1 procent goedkoper op 52,26 dollar. De prijs van Brentolie zakte 0,6 procent tot 58 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer