Kerk wil gesprek over brandveiligheid
Kerkgenootschappen spannen geen proefproces aan om de volgens hen onredelijke brandveiligheidseisen voor monumentale kerkgebouwen te bestrijden. Wel willen ze op korte termijn een gesprek over de kwestie met de inspectie van het ministerie van Volksgezondheid, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM).
Dat heeft secretaris mr. J. Broekhuizen van de commissie kerkelijke gebouwen van het Interkerkelijk contact in overheidszaken (CIO-K) dinsdag meegedeeld. Deze commissie vertegenwoordigt 22 kerkgenootschappen, waaronder de Rooms-Katholieke Kerk en de drie Samen op Weg-kerken. Een proefproces over de regels voor brandveiligheid zou volgens Broekhuizen te lang duren. Het CIO-K heeft ernstige bezwaren tegen de manier waarop momenteel de regels voor brandveiligheid voor kerken worden toegepast.
Het CIO-K maakt ernstig bezwaar tegen de grote ongelijkheid in de uitvoering van deze regels tussen de verschillende gemeenten, brandweerautoriteiten en particuliere adviesbureaus die hiervoor zijn ingehuurd. Bovendien passen de gemeentelijke instanties de verkeerde regels toe, vindt mr. Broekhuizen. Zo worden volgens hem voorschriften opgelegd aan bestaande kerkgebouwen die alleen geldig zijn voor de nieuwbouw van kerken, iets wat in tegenspraak is met de ”Regeling Bouwbesluit bestaande bouw”.
De commissie is verder bezorgd en volgens Broekhuizen „een tikje geërgerd” dat kerkgebouwen zijn ingedeeld in dezelfde categorie als bioscopen, dancings en hallen voor houseparty’s. „Zowel de aard van de materialen als de indeling van een (monumentaal) kerkgebouw is van geheel andere orde. Ook de staat waarin de bezoekers zich bevinden, lijkt zeer onvergelijkbaar. Daarbij komt nog dat kerkgebouwen geen verduisterde ruimten zijn en de meeste vieringen of kerkdiensten tijdens de morgenuren bij daglicht worden gehouden.”
„Gemeenten zijn kennelijk onvoldoende in staat om daarmee met toepassing van het gelijkwaardigheidsbeginsel op de juiste wijze rekening te houden”, schrijft de secretaris in een brief aan de inspectie van VROM.
Het CIO-K heeft vragen ten aanzien van de verplichting om nood- en transparantverlichting aan te brengen en deze aan te sluiten op een noodstroomvoorziening. „Naar onze opvatting stellen gemeenten en andere uitvoeringsorganisaties in vele gevallen over deze voorzieningen ten onrechte te stringente eisen aan de kerkbesturen. Dezelfde twijfels heeft CIO-K ook ten aanzien van de eisen van brandweer en gemeenten om van bestaande zitplaatsen -in een al dan niet monumentaal- kerkgebouw verschillende rijen banken te verwijderen.
In Nederland staan ongeveer 7000 kerkgebouwen. Meer dan de helft daarvan is een beschermd (rijks)monument. Er worden in de nieuwe richtlijnen eisen gesteld die in strijd blijken zijn met voorschriften van de Monumentenwet, zoals naar buiten draaiende deuren.
Als het gesprek met de inspectie van VROM niets oplevert, zal het CIO-K de problemen rond de brandveiligheidseisen aankaarten bij het parlement en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, zo kondigde Broekhuizen aan.