Kankercentrum VU stroomlijnt zorg
Door vroege opsporing, efficiëntere behandeling en de toepassing van nieuwe technieken kunnen meer kankerpatiënten genezen. Op dit moment geneest 48 procent van de kankerpatiënten, maar dat zou 60 procent kunnen zijn in 2015.
Dat stelt prof. dr. H. Pinedo van het nieuwe Cancer Center Amsterdam (CCA) van het VU medisch centrum (VUmc).
Pinedo lanceerde gisteren de plannen voor het CCA, dat tientallen miljoenen kost. Het centrum moet de behandeling van kankerpatiënten, oncologisch onderzoek, internationale uitwisseling en het vroegtijdig opsporen van kanker op een hoger plan brengen.
Zo worden alle 26 disciplines die zich met kanker bezighouden gebundeld in één polikliniek, opdat patiënten tijdens een bezoek van één dag alle nodige medische en paramedische disciplines tegelijk kunnen zien en aan het eind van de dag de onderzoeksuitslag weten. Dat voorkomt het maken van nieuwe afspraken met andere specialisten, nieuwe wachttijden en dus onnodig tijdverlies met de bijbehorende langdurige onzekerheid voor patiënten.
Ook komt er dit jaar nog een nieuw oncologisch laboratorium, dat vlak bij de kankerpoli staat. Verder moet er een speciaal centrum voor preventie en vroege diagnostiek komen. Daar zullen behalve bestaande technieken om borstkanker en baarmoederhalskanker op te sporen, ook de nieuwste methoden voor vroege opsporing van andere vormen van kanker, zoals dikkedarmkanker, worden gebruikt. Professor Pinedo is een groot voorstander van screening op dikkedarmkanker. Het is de bedoeling profielen op te stellen van mensen met een hoog risico op bepaalde vormen van kanker.
Tot slot wil Pinedo een speciaal ”skills lab” oprichten waar specialisten kunnen oefenen. Het nieuwe kankercentrum van het VUmc krijgt een topmasteropleiding en Pinedo wil de samenwerking met Amerikaanse instituten als het Johns Hopkins Oncology Center, Yale en de Harvard Medical School uitbreiden. Zo komt er een internationaal videoconferentiesysteem om kennisuitwisseling over patiëntenzorg te bevorderen.
Pinedo heeft voor zijn plannen nog 50 miljoen euro nodig. Hij hoopt een deel van het geld van private financiers binnen te krijgen en heeft daarvoor deelprojecten op papier gezet. Zo zoekt hij nog financiers voor het opzetten van een elektronisch patiëntendossier, een robot waarmee chirurgen kunnen opereren, apparatuur voor gecombineerde PET-CT-scans om sneller diagnoses te kunnen stellen en een MRI-scanner voor op de operatiekamer, waarmee tijdens de ingrepen een scan gemaakt kan worden.