Kamp beperkt gaswinning Groningen tijdelijk
DEN HAAG (ANP). De gaswinning Groningen wordt de eerste helft van dit jaar beperkt tot 16,5 miljard kuub. Op 1 juli kijkt minister Henk Kamp van Economische Zaken of de gaswinning over het hele jaar kan worden ingeperkt tot 35 miljard kuub, in plaats van de eerder aangekondigde 39,4 miljard kuub.
Kamp heeft dat maandag aangekondigd. Hij liet ook weten dat er 50 miljoen euro beschikbaar komt voor het herstel van de aardbevingsschade in de stad Groningen. Verder komt er een uitbreiding van de compensatiemogelijkheden voor bewoners en wordt het aantal gemeenten met een waardevermeerderingsregeling voor beschadigde huizen met twee uitgebreid. Ook komt er een Nationaal Coördinator die zich bezighoudt met de maatregelen voor herstel en veiligheid in de provincie.
Of de gaskraan dit jaar definitief verder dichtgaat, hangt af van onderzoek dat Kamp nog laat verrichten. Mocht hij tot een vermindering tot 35 miljard kuub besluiten, dan kost dat naar verwachting zo’n 1 miljard euro. Voor de periode na 1 januari komt er wellicht een nieuw systeem, waarbij de gemiddelde gaswinning uitkomt op 30 miljard kuub per jaar, zei de minister.
De reacties op het besluit van Kamp waren gemengd. VVD en PvdA zijn tevreden, maar de oppositie verweet hem de boel voor zich uit te schuiven. Volgens Agnes Mulder (CDA) probeert de VVD-bewindsman de Groningers „zand in de ogen te strooien”.
Commissaris van de Koning Max van den Berg reageerde voorzichtig positief. Hij sprak van „een belangrijke eerste stap”. Dat je naar 30 miljard kuub gas terug zou kunnen gaan, is een belangrijk signaal, zei hij. Van den Berg heeft het gevoel dat er nu beter wordt geluisterd naar Groningen. Het Gronings provinciebestuur zal volgens hem overigens wel het eerdere besluit van Kamp om dit jaar hooguit 39,4 miljard kuub gas op te pompen aanvechten bij de Raad van State.
Reacties
Peter den Oudsten, burgemeester van Groningen: „Het is een mooie eerste stap, maar we willen natuurlijk naar een plan voor op langere termijn. Ik vind ook dat de gaswinning na 1 juli gereduceerd moet blijven. Het is belangrijk dat de economie van de stad Groningen geen schade oploopt. We hebben lang gesproken over een pakket van 50 miljoen euro voor het bevingsbestendig bouwen in de stad. Dat is op korte termijn nodig omdat we meer kosten moeten maken. Het gaat bijvoorbeeld om een nieuw protonencentrum van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en woningen.”
Dick Kleijer, secretaris van de Groninger Bodem Beweging (GBB): „De minister neemt een stapje, maar het is een te kleine stap. We zijn blij dat hij erkent dat de gaswinning de oorzaak van de problemen is, maar de gaskraan moet substantieel verder dicht. We zijn verder blij dat er een nationaal coördinator komt voor het verstevigen van huizen en panden. De NAM en het Centrum Veilig Wonen hebben dat proces onvoldoende op gang kunnen krijgen. Het is goed dat dit nu op een ander bestuurlijk niveau gaat plaatsvinden. We zijn echter wel benieuwd naar de invulling van het plan. De coördinator moet ook echt invloed krijgen en zorgen dat er processen komen die recht doen aan de situatie van de Groningers. Al met al zijn we kritisch. Het zijn positieve stappen, maar de minister moet het eerst maar laten zien. We zijn al zo vaak teleurgesteld.”
Albert Rodenboog, burgemeester van Loppersum: „Ons vertrouwen in een verantwoorde gaswinning is tot nu toe niet hersteld. Deze maatregelen zijn een belangrijke stap, maar veel van de maatregelen zijn ook gewoon nodig. Om het vertrouwen van de Groningers terug te winnen is meer nodig dan dit aanvullende akkoord en een nationaal coördinator. Maatregelen zijn alleen maar effectief als die gepaard gaan met een betekenisvolle verlaging van de gaswinning. Dan heb je niet meer het beeld van dweilen met de kraan open en dan ontstaat er ook echt draagvlak voor de versterkingsmaatregelen. Alleen zo kan het vertrouwen hersteld worden.”
ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik: „De coalitie koopt wéér tijd en tilt een definitief besluit over de verkiezingen heen. Bewoners verwachten en verdienen nu duidelijkheid. 30 miljard kuub is nodig voor leveringszekerheid. Waarom kiest de coalitie dan voor 16,5 miljard in het komende halfjaar? En wat daarna? De onzekerheid duurt voort. Mijn vraag is of dit besluit een vervolg krijgt. Alleen dan wordt voldoende recht gedaan aan de veiligheid van bewoners.”
SP-Kamerlid Eric Smaling: „VVD en PvdA creëren nog meer onduidelijkheid over de gaswinning en steken een middelvinger op naar de Groningers. Heel Groningen weet dat deze oplossing een verkiezingsoplossing is. Er worden veel getallen genoemd, maar het totaal kan gewoon nog op bijna 40 miljard kuub uitkomen. Dit is geen oplossing voor Groningen, maar een politiek spelletje tussen twee partijen. De minister probeert hiermee de Tweede Kamer de pas af te snijden, drie dagen voor het debat.”