„Mogelijk referendum over opgeven Gazastrook”
De Israëlische premier Sharon is bereid een referendum te houden over zijn plan om alle Joodse nederzettingen in de Gazastrook te ontruimen. Dat heeft een hoge regeringsfunctionaris woensdag gezegd.
Het plan heeft tot grote woede geleid onder de inwoners van de nederzettingen en tot onenigheid in de coalitie. Een deel van Sharons rechtse Likud-partij reageerde ontzet op de aankondiging van de premier. Minister van Huisvesting Effi Eitam van de ultrarechtse Nationale Religieuze Partij dreigde dinsdag met aftreden.
Sharon lijkt echter vastbesloten zijn nieuwe koers te handhaven. Dinsdag dreigde hij een nieuw kabinet te vormen, als de regeringsploeg zijn plan blokkeert.
Volgens de uitslag van een enquête die dinsdag in de krant Yediot Aharonot is gepubliceerd, steunt 59 procent van de Israëliërs het plan van Sharon, 34 procent is tegen; 7 procent van de ondervraagden had geen mening.
Sharons woordvoerder zei dinsdag dat de premier ook plannen heeft om in de toekomst land te ruilen met de Palestijnen. Arabisch-Israëlische plaatsen kunnen dan worden geruild voor Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.
Het Israëlische leger heeft woensdag gezegd een belangrijk lid van de al-Aqsa Martelaren Brigades te hebben gearresteerd in het dorp Tubas, op de Westoever. Volgens Palestijnse bronnen gaat het om Jihad Sawafta. Deze zou in 2002 zijn ontsnapt aan een poging van Israël om hem te liquideren.
Medewerkers van de Israëlische premier Ariel Sharon en de Palestijnse premier Ahmed Qurei kwamen woensdag bijeen om te proberen een top tussen de twee te arrangeren. In het overleg kwamen met name de Israëlische veiligheidsmuur en de pogingen van Qurei om de militante Palestijnen tot een wapenstilstand te bewegen aan de orde. Een top tussen Sharon en Qurei is cruciaal voor de kansen om de routekaart voor de vrede nieuw leven in te blazen. Een Israëlische regeringsvertegenwoordiger sprak zelfs van een „laatste kans.” Vooralsnog is geen datum afgesproken. Wel zullen de medewerkers verder praten.
De politie gaat premier Sharon morgen ondervragen in verband met een omkoopschandaal waarvoor de regeringsleider zelf mogelijk ook wordt vervolgd. Dat is woensdag in politiekringen vernomen.
Het verhoor betreft de steekpenningen die werden betaald voor een recreatieproject op een Grieks eiland. Vorige maand is in deze zaak al een vriend van Sharon aangeklaagd omdat hij de politicus in de jaren negentig zou hebben geprobeerd om te kopen.
De 75-jarige premier ontkent alle aantijgingen. Volgens hem betreft het zaken van zijn zoons waar hij niets mee te maken had. Sommige deskundigen denken dat als Sharon wordt aangeklaagd, hij wel zal moeten aftreden. De oud-generaal denkt daar echter niet aan. Ook spreekt de premier tegen dat zijn plotselinge voornemen om de Gazastrook te ontruimen, de aandacht van de corruptiezaken moet af te leiden.
Vorig jaar oktober werd hij ook al verhoord door de politie in verband met het project op het Griekse eiland. De prominente zakenman, Likud-aanhanger en viend van Sharon David Appel is in januari in deze zaak aangeklaagd. Appel zegt onschuldig te zijn.
Aanklagers beweren dat Appel Sharons zoon Gilad in 1999 inhuurde om diens vader, destijds minister van Buitenlandse Zaken, over te halen Appels zakendeals te promoten. Gilad zou 3 miljoen dollar krijgen als het Griekse project zou doorgaan.