Economie

MKB vindt werknemers te duur

DEN HAAG. De personeelslasten voor het midden- en kleinbedrijf moeten fors omlaag om de economische groei te verhogen.

Redactie economie
9 February 2015 10:51Gewijzigd op 15 November 2020 16:32
beeld Fotolia
beeld Fotolia

Dat schrijft de werkgeversorganisatie MKB-Nederland in een rapport dat vandaag is aangeboden aan premier Rutte.

Ondernemers lopen vast op een stapeling van regels, risico’s en lasten, stelt de werkgeversorganisatie.

Vooral de loondoorbetalingsplicht bij ziekte valt kleine bedrijven zwaar. De doorbetaling bij ziekte moet daarom terug van twee naar één jaar, stelt MKB-Nederland in het rapport, waarbij de werkgever de premielasten voor het eerste halfjaar voor zijn rekening neemt en de werknemer voor het tweede halfjaar.

De werkgevers trekken nu aan de bel omdat de politiek dit jaar gaat praten over de positie van zelfstandigen zonder personeel en over de positie van zieke werknemers. De pogingen van werkgevers om de personeelskosten te verminderen zullen naar verwachting tot een fiks debat leiden in Den Haag.

Volgens de mkb-voorzitter zorgt de loondoorbetalingsverplichting, die geldt voor werkgevers tijdens het re-integratietraject van langdurig zieke werknemers, er bijvoorbeeld voor dat veel mkb’ers geen vast personeel meer in dienst nemen.

„Ruim 60 procent van de kleine ondernemers zegt er sneller van af te zien om vaste krachten aan te nemen, terwijl de grote ondernemingen liever kiezen voor flexwerkers, uitzendkrachten en zelfstandigen zonder personeel.”

Uit een onderzoek dat minister Asscher van Sociale Zaken afgelopen vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd, blijkt dat bijna de helft van de werkgevers (45 procent) aanhikt tegen de kosten die ze hebben doordat ze het loon van ziek personeel moeten doorbetalen.

Uit het onderzoek komt naar voren dat er bij de meeste bedrijven weliswaar draagvlak bestaat voor de wettelijke verplichting om het loon door te betalen als een werknemer ziek wordt, en om te zorgen dat hij weer aan de slag komt, maar dat vooral kleinere bedrijven moeite hebben met de kosten.

Een deel van de werkgevers vindt dat de prikkel om arbeidsongeschiktheid te voorkomen te veel bij hen gelegd wordt in plaats van bij werknemers.

MKB-Nederland en VNO-NCW vinden hiernaast ook dat ondernemers niet langer verantwoordelijk zouden moeten zijn voor ziektegevallen die duidelijk voortvloeien uit het gedrag van werknemers in de privésfeer, zoals skiongelukken.

Daarvoor zullen werknemers zich zelf moeten verzekeren. „Het kan niet zo zijn dat een werkgever moet opdraaien voor de kosten als een werknemer zijn been breekt tijdens een skivakantie. Werknemers moeten zich daar zelf voor verzekeren”, aldus voorzitter Michaël van Straalen dit weekeinde in een interview in De Telegraaf.

De werkgeversvoorman pleit hierin ook voor een drastische vernieuwing van de cao’s. „De huidige cao is te veel gericht op het behoud van rechten die in het verleden zijn opgebouwd, zoals de atv- en seniorendagen. Er moet daarom meer ruimte komen voor overleg tussen werkgever en werknemer. Je moet niet alles in een cao willen vastleggen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer