Blair verdedigt inval in Irak in turbulent debat
De Britse premier Tony Blair heeft woensdag in het Lagerhuis tijdens een debat over het rapport van Lord Hutton de inval in Irak opnieuw verdedigd. Het debat werd onderbroken toen boze demonstranten op de publieke tribune luidruchtig van zich lieten horen.
„Ik schaam mij er niet voor", zei Blair over zijn rol in de Irak–oorlog. Tegenstanders van de oorlog schreeuwden „moordenaars" en „nooit meer oorlog". De voorzitter van het Lagerhuis schorste het debat enige tijd. De politie heeft zeker zeven demonstranten aangehouden.
Blair zei dat het Hutton–rapport duidelijk maakt dat zijn regering het Irak–dossier niet heeft aangedikt. Hij verklaarde dat de aantijging van de omroep BBC dat het Labour–kabinet rapporten van inlichtingendiensten over Irak zou hebben aangescherpt „100 procent" fout is.
De omroep baseerde zich op een interview met wapendeskundige David Kelly. Die werkte bij het ministerie van Defensie. Nadat zijn naam als bron van het verhaal was uitgelekt, pleegde hij zelfmoord. Lord Hutton onderzocht de dood van Kelly.
Blair verdedigde opnieuw gepassioneerd zijn beslissing om de oorlog te beginnen. De regeringsleider zei dat onderzoekers in Irak laboratoria en ander materiaal hebben gevonden die in strijd waren met de resoluties van de Verenigde Naties. „Ik denk dat we het juiste hebben gedaan. Ik denk dat dit land en zijn strijdkrachten trots mogen zijn op wat we hebben bereikt".
Later in het debat gaf Blair toe dat hij een belangrijk onderdeel van een rapport van de inlichtingendienst verkeerd had begrepen. De premier zei dat hij niet wist dat de controversiële claim dat Saddam binnen 45 minuten chemische en biologische wapens kon inzetten, alleen wapens op het slagveld betrof en niet sloeg op de inzet van ballistische raketten.
Dr. Brian Jones, een gepensioneerde functionaris van de inlichtingendienst van het ministerie van Defensie, zei in The Independent van woensdag dat zijn afdeling voor de inval van mening was dat schattingen over Iraks massavernietigingswapens onder groot voorbehoud moeten worden gebracht.
Jones zei dat de top van de inlichtingendienst dit oordeel in de aanloop naar de oorlog terzijde heeft geschoven. Het zou een vervorming van de werkelijkheid zijn om de schuld over onjuiste gegevens betreffende massavernietigingswapens nu bij de inlichtingendiensten neer te leggen, aldus Jones.