Ophef om „geweigerde” euthanasie
NIJMEGEN. Het Radboudumc in Nijmegen heeft een man die euthanasie wil laten plegen en voorafgaand daaraan zijn organen wil doneren, doorverwezen naar het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in dezelfde plaats. „Daar is de patiënt al eerder behandeld. De combinatie orgaandonatie en euthanasie vraagt om zorgvuldige besluitvorming.”
Dat zegt woordvoerder Marloes de Vink van het Radboudumc. Ze bestrijdt dat het ziekenhuis de patiënt weigert vanwege „de katholieke achtergrond van het ziekenhuis”, zoals de Volkskrant vrijdag suggereerde.
De patiënt in kwestie, de 56-jarige fysiotherapeut Arnold Mulder uit Nijmegen, leidt aan multisysteematrofie (MSA-c), een neurologische aandoening waarbij delen van de hersenen worden aangetast. Het is een parkinsonachtig ziektebeeld waarbij de patiënt steeds verder achteruitgaat. Gemiddeld leven mensen vanaf het moment dat de aandoening wordt vastgesteld negen tot tien jaar.
Mulder wil het achteruitgangsproces niet verder meemaken en kiest om die reden voor een vroegtijdig levenseinde door euthanasie. Daarna wil hij zijn beide nieren en zo mogelijk ook andere organen doneren. Het Radboudumc, een van de acht Nederlandse transplantatiecentra, heeft Mulder, nadat hij zich wendde tot het ziekenhuis, echter doorverwezen naar het CWZ.
„De euthanasie is geregeld door de huisarts en ook is hij al eerder behandeld in het CWZ”, aldus De Vink vrijdagmiddag. „Bij euthanasie gaat het om ingewikkelde vraagstukken. De combinatie euthanasie en orgaandonatie maakt het nog complexer. Daar willen we zelf bij betrokken zijn om een gedegen besluit te kunnen nemen. Een euthanasieprocedure moet zeer zorgvuldig worden uitgevoerd. Daarom vinden we dat er sprake moet zijn van een behandelrelatie.” Het Radboudumc plaatste vrijdagmiddag een verklaring met dezelfde strekking op de website van het ziekenhuis.
De Volkskrant, die vrijdag uitvoerig publiceerde over de kwestie, suggereert dat de weigering iets te maken heeft met de rooms-katholieke achtergrond van het ziekenhuis. De Vink ontkent dit, „al zijn we wel een katholiek huis. Euthanasie is een ingewikkeld vraagstuk. Jaarlijks voeren we –bij hoge uitzondering– slechts een paar keer euthanasie uit.”
Wat de Volkskrant niet noemt in het artikel, is dat verwijzing naar een andere instelling orgaandonatie niet in de weg hoeft te staan. De Vink: „We hebben in Nederland zelfstandige orgaanuitnameteams die ziekenhuizen bezoeken in het kader van donatieprocedures. Indien het CWZ na zorgvuldige afweging het verzoek honoreert, kan het team uit het Radboudumc de orgaandonatie in het CWZ uitvoeren.”
Het CWZ wil in principe meewerken aan het euthanasieverzoek, maar weet nog niet of op korte termijn alles is te regelen. Mulder heeft zijn euthanasie gepland op 15 februari.