Politiek

Asscher voert SGP-motie uit 2010 uit

DEN HAAG. Het kabinet past 
op aandringen van de SGP de regelgeving aan, waardoor het vanaf volgend jaar voor kleine ondernemers lucratiever wordt om werknemers met een arbeids­beperking in dienst te nemen.

Marcel ten Broeke
7 February 2015 08:12Gewijzigd op 15 November 2020 16:30
beeld ANP
beeld ANP

Op dit moment kunnen bedrijven maximaal 7000 euro aan premiekorting incasseren wanneer zij een arbeidsgehandicapte in dienst nemen. Voor jonggehandicapten in de Wajong (die werken met zogenoemde loondispensatie) bedraagt de premiekorting maximaal 3500 euro per jaar.

Omdat kleine werkgevers weinig tot geen personeel in dienst hebben, en daardoor minder premies afdragen voor werknemersverzekeringen, kunnen zij die tegemoetkoming in tegenstelling tot grotere bedrijven niet geheel verzilveren. Grotere bedrijven kunnen de premiekorting namelijk ook in mindering brengen op de af te dragen premies voor reguliere werknemers. Voor kleine werkgevers (met een totale loonsom tot 70.000 euro) is die afdracht echter lager dan de premiekorting.

In een unaniem aangenomen motie vroeg de SGP daarom al in 2010 aan het kabinet om die „ongelijkheid” recht te trekken. Tijdens de begrotingsbehandeling van Sociale Zaken zegde minister Asscher in december toe de motie uit te willen voeren. Gistermiddag gaf het kabinet uitsluitsel door een wetsvoorstel te lanceren waarin wordt voorgesteld de premiekorting te wijzigen in een fiscale uitbetaling, waarbij gekeken wordt naar de totale loonbelasting die een werkgever afdraagt en waardoor de bonus straks voor iedere werkgever gelijk is. Die maatregel moet het volgens het kabinet „aantrekkelijker maken voor werkgevers om werknemers uit kwetsbare groepen, zoals ouderen, arbeidsgehandicapten en jongeren, aan te nemen.”

SGP-Kamerlid Dijkgraaf is blij met het voorstel. „Prachtig dat het kabinet dit nu oppakt. Om de overheidsfinanciën gezond te maken, zullen we meer moeten vragen van mensen die langs de kant staan. Maar dan moeten ze wel een serieuze kans op werk hebben. Mensen met een beperking en ouderen krijgen nu daadwerkelijk meer kans op werk omdat het belastingvoordeel straks ook geheel kan worden geïncasseerd door kleine werkgevers.”

Werkgevers zoals melkveehouder en akkerbouwer Rijkert Blokhuis uit Zeewolde bijvoorbeeld. Die nam enkele jaren terug via jobcoachingbureau Talenta een jongen in dienst met een Wajong-uitkering. Blokhuis: „Omdat ik verder geen personeel had, bleek ik slechts een kleine 1000 euro van de maximale premie van 3500 euro te kunnen verzilveren.”

Omdat de jongen alweer langer dan drie jaar voor hem werkt, inmiddels zijn vrachtwagenrijbewijs heeft gehaald en nu een baantje zoekt als chauffeur, verandert er voor Blokhuis niets, maar het is volgens hem wel goed dat andere kleine werkgevers op deze manier meer gestimuleerd worden om arbeidsgehandicapten in dienst te nemen. „Het kan een laatste zetje zijn dat echt welkom en ook nodig is. Want hoewel deze jongen een heleboel wel kan, heeft hij ten opzichte van een reguliere werknemer ook beperkingen. Zo kan hij enorm goed rijden, maar niet rekenen. Daar moet je wel rekening mee houden, bijvoorbeeld door middel van extra begeleiding.”

Ook jobcoach Herman Beldman van Talenta hoopt dat kleinere werkgevers nu sneller bijvoorbeeld een Wajonger in dienst nemen. „Je moet een groot hart hebben om dat te doen en daarbij laat je je heus niet alleen leiden door de hoogte van een premie. Maar toch wringt het dat tot nu toe grotere ondernemers hiervan meer konden profiteren dan kleinere. Dat stimuleert ook niet om, bijvoorbeeld voor een werkgever als Blokhuis, nog meer mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Terwijl juist ook kleine bedrijven hard nodig zijn nu het kabinet meer mensen met een arbeidsbeperking naar regulier werk wil loodsen.”

Beldman kaartte het probleem daarom jaren geleden al aan bij de SGP. „Toen Van der Vlies nog lijsttrekker was en Donner nog minister.” Tot nog toe bleef dat zonder resultaat. „Maar nu Dijkgraaf zich erin heeft vastgebeten en er tegelijk meer naar de SGP geluisterd wordt omdat ze op veel terreinen het kabinetsbeleid steunt, is het gelukkig wel gelukt.” Wel noemt de jobcoach het jammer dat, omdat de wijziging budgetneutraal moet worden uitgevoerd, het maximale voordeel per werknemer hierdoor wat naar beneden zal worden bijgesteld.

Ook melkveehouder Blokhuis is als SGP-stemmer blij dat ‘zijn’ partij de handen hiervoor op elkaar heeft weten te krijgen, „Al begrijp ik anderzijds nog steeds niet dat hiervoor de SGP nou nodig was. Partijen als de PvdA of GroenLinks hadden zoiets toch allang geregeld moeten hebben? Dat zijn toch van die sociaal aangelegen partijen?”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer