Allergie kost samenleving al 40 miljard per jaar
Allergische aandoeningen kosten de Europese samenleving op dit moment al 40 miljard euro per jaar. Aangezien het aantal patiënten explosief stijgt, zullen de kosten nog veel hoger worden. Het is daarom dringend noodzakelijk dat er geld komt voor preventie van allergie.
Dat zegt celbioloog prof.dr.ir. H. Savelkoul van de Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR). Savelkoul is organisator van de driedaagse, internationale allergieconferentie die woensdagavond in Wageningen van start gaat. Savelkoul verwacht binnen enkele jaren een doorbraak in het begrip van het menselijk immuunsysteem. „Dan hebben we het begin van de ontrafeling van het allergieraadsel in handen", aldus de professor.
Het is volgens Savelkoul nog onbekend hoe het komt dat het aantal allergiepatiënten in de Westerse samenleving in de afgelopen 25 jaar meer dan verdubbeld is. Bekend is dat 30 procent van de patiënten een erfelijke gevoeligheid voor allergenen heeft. Maar 70 procent van de patiënten krijgt dus zomaar last van eczeem, astma, loopneuzen en niesbuien, voedselallergie of darmontsteking na contact met een allergieopwekkend product.
„Er is geen simpele verklaring. Ik heb een ontzettende hekel aan wat ik Libelle–verhalen noem: opeens duikt een populaire verklaring op en dat neemt iedereen dan zomaar voor waar aan. We weten wel dat een aantal factoren meespeelt: we zijn veel meer exotische groenten en fruit gaan eten. Kiwi’s zijn bijvoorbeeld beruchte veroorzakers. We gebruiken steeds meer voorbewerkt voedsel en steeds meer rauwe producten. We reizen de hele wereld over en komen zo in contact met voor ons Westerlingen vreemde stoffen", zo somt Savelkoul op.
Aanleg voor allergie openbaart zich meestal al op jonge leeftijd. Huilbaby’s worden niet zelden eczeemkinderen, die later last van astma krijgen. Wetenschappers zien de ernst van de allergieklachten de laatste jaren toenemen. Savelkoul: „Daarom is het zo belangrijk alle kinderen te gaan screenen op aanleg voor allergie. Als je weet dat je een risico loopt, kun je zoveel mogelijk doen om ernstige klachten te voorkomen. Want een allergische reactie kan zelfs dodelijk zijn."
De Wageningse professor verzet zich hevig tegen de op dit moment populaire opvatting dat vaccinaties op jonge leeftijd verantwoordelijk zouden zijn voor de toename aan allergieklachten. „Vaccineren brengt het afweersysteem juist in beweging, zodat het lichaam allergische aanvallen kan bestrijden. Bovendien is niet–vaccineren van kinderen ronduit gevaarlijk." Ook veegt Savelkoul de vloer aan met overdreven hygiëne in huis.
„Kinderen van een boerderij hebben minder last van allergieen dan stadskinderen. Dus neem rustig huisdieren, dan worden kinderen vanzelf ongevoelig voor katten– en hondenharen. Het is zelfs zo dat een beetje vies gezond is: overdreven hygiëne maakt overgevoelig voor van alles. Wel belangrijk is voldoende luchten. Onze huizen zijn veel te warm en te vochtig. Sleep kleine kinderen niet de hele wereld over met vakantie. Laat ze voldoende bewegen en vermijd teveel spanning", is een rijtje adviezen.
De Wageningse professor verwacht veel van het aanpassen van allerlei voedingsmiddelen. „Het kan niet anders dan dat er bijvoorbeeld fruit zonder het allergieveroorzakende eiwit zal komen. Want preventie is, naast onderzoek en vooral het uitbannen van onjuiste indianenverhalen, de enige manier om de allergie–explosie tot staan te brengen", aldus Savelkoul.