Politiek

Helft bedrijven heeft moeite met ziektekosten

DEN HAAG (ANP). Bijna de helft van de werkgevers (45 procent) hikt aan tegen de kosten die ze hebben doordat ze het loon moeten doorbetalen van ziek personeel. Dat blijkt uit een onderzoek dat minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft laten uitvoeren. Asscher heeft de uitkomsten vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

6 February 2015 18:53Gewijzigd op 15 November 2020 16:30
Asscher. beeld ANP
Asscher. beeld ANP

Uit het onderzoek komt naar voren dat er bij de meeste bedrijven draagvlak bestaat voor de wettelijke verplichting om het loon door te betalen als een werknemer ziek wordt, en om te zorgen dat hij weer aan de slag komt. Maar vooral kleinere bedrijven hebben moeite met de kosten.

Een deel van de werkgevers vindt dat de prikkel om arbeidsongeschiktheid te voorkomen te veel bij hen gelegd wordt in plaats van bij werknemers. Er zijn overigens ook bedrijven die op grond van cao-afspraken meer loon aanvullen dan wettelijk verplicht is. Ruim driekwart van alle werkgevers zich verzekerd voor de loondoorbetalingsplicht.

Asscher trekt nog geen conclusies uit de cijfers. Hij wacht eerst op verdere onderzoeken van onder meer het Centraal Planbureau.

Het CPB gaat bekijken wat het de overheid zou kosten als de termijn voor loondoorbetaling teruggaat van twee naar één jaar. Er zullen dan meer mensen een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgen. Het planbureau kijkt ook naar het effect dat een kortere loondoorbetalingstermijn zou hebben op de arbeidsmarkt. Naar verwachting worden oudere werknemers dan sneller aangenomen. Het planbureau komt in maart of april met zijn rapport.

Een aantal jaren terug werd de termijn voor loondoorbetaling bij ziekte verlengd van een naar twee jaar. Dat heeft ervoor gezorgd dat jaarlijks ruim 13.000 mensen minder arbeidsongeschikt worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer