Europese beurzen sluiten met verlies
AMSTERDAM (ANP). De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag overwegend lager gesloten. Een meevallend cijfer over de groei van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten zorgde niet voor veel reuring in Europa. In Amsterdam ging GrandVision, het bedrijf achter optiekketens Pearle en Eye Wish, succesvol naar de beurs. TenCate werd afgestraft na publicatie van voorlopige jaarcijfers.
De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,1 procent in de min op 454,69 punten. De MidKap zakte 0,4 procent tot 677,84 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tot 0,5 procent.
Sterkste daler in de AEX was de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore met een verlies van 4,2 procent. Braziliaanse media meldden vrijdag dat de omkooppraktijken waar het bedrijf in Brazilië van wordt verdacht al in de jaren negentig zijn ontstaan. Het Nederlandse Openbaar Ministerie, dat SBM vorig jaar beboette voor omkoping in de periode 2007 tot 2011, wilde niet op de berichten ingaan.
In de MidKap raakte TenCate 6,7 procent aan beurswaarde kwijt en leed daarmee het grootste koersverlies sinds juli 2012. De producent van specialistische materialen verwacht over 2014 een verlies te lijden door een afschrijving op de boekwaarde van zijn onderdeel Advanced Armour.
Op de lokale markt ging Tie Kinetix meer dan 9 procent onderuit. Het softwarebedrijf moet 705.000 euro aan subsidies terugbetalen aan de Europese Commissie en loopt de kans dat de rekening nog verder oploopt.
Optiekketen GrandVision kende een succesvol beursdebuut. Het aandeel klom 2,3 procent tot 20,45 euro. Investeerder HAL (min 1,1 procent) bracht het bedrijf voor 20 euro per aandeel naar de beurs.
In Frankfurt zakte Siemens 1 procent. Het Duitse industrieconcern schrapt wereldwijd 7800 banen, waarvan 3300 in eigen land. De ontslagronde, waar al langer op werd gespeculeerd, moet Siemens helpen de kosten met zo’n 1 miljard euro te verlagen.
De euro was 1,1346 dollar waard, tegen 1,1427 dollar bij sluiting van de Europese handel op donderdag. De olieprijzen gingen verder omhoog na de opleving van een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 2,3 procent duurder op 51,62 dollar. Brent kostte 2,3 procent meer op 57,88 dollar per vat.