Nieuw bodemdiertje ontdekt
In de grond van de Duivelsberg in het Gelderse plaatsje Ubbergen hebben biologen een nieuw bodemdiertje ontdekt. Het beestje behoort tot de zogenoemde „pauropoda", een klasse bodemdieren die verwant is aan de miljoenpoten. De ontdekkers hebben de nieuwe soort vernoemd naar zijn vindplaats: Allopauropus montidiablus.
De Vrije Universiteit in Amsterdam maakte de vondst van het nieuwe bodemdiertje woensdag bekend. Het is de kroon op een groter onderzoek naar deze pauropoda. Bioloog M. Berg heeft de dieren daarbij voor het eerst in Nederlandse grond gevonden. In totaal zijn er nu acht soorten ontdekt, wat volgens de universiteit „bijzonder" is. „Het is net als voor het eerst ergens zoogdieren of vogels aantreffen."
De pauropoda zijn een klasse bodemdieren, verwant aan de miljoenpoten. Het zijn witte, blinde diertjes van 0,3 tot 1,7 millimeter groot. Ze leven in de grond onder bijvoorbeeld kale boomstronken en voornamelijk in beboste heuvels en kleibodems. Omdat ze van schimmels leven spelen ze een belangrijke rol in het ecosysteem van de grond. Volgens de universiteit betekent de ontdekking nu niet persé, dat het goed gaat met de Nederlandse natuur, maar zegt het veel meer over de beperkte kennis van ongewervelde bodemdiertjes.