Ds. G. W. S. Mulder spreekt op symposium van JBGG over identiteitsvorming
GOUDA. „De opvoeding van uw kinderen wordt bepaald door uw grondhouding. Die snuiven kinderen op. Die grondhouding is een basiswaarde in uw leven. Wees in uw ouderrol oprecht, natuurlijk en positief getoonzet. Liefde is de basis voor vertrouwen.”
Dat zei ds. G. W. S. Mulder, predikant te Zoetermeer, woensdag in Gouda op een door de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG) georganiseerd symposium over identiteitsvorming: ”Opvoeden voor de Heere”.
Opvoeden is een opdracht vanuit de schepping, maar zonder het herscheppende werk van de Heere is opvoeden onmogelijk, stelde ds. Mulder. „Dat onze kinderen zijn aangetast door de zonde trekt zijn spoor in de opvoeding. Opvoeding en identiteitsvorming vinden plaats in Gods algemene dragende genade.”
Grenzen stellen
Ouders moeten weten waar ze voor staan. In dat verband wees de predikant op Deuteronomium 6:6, waar het gaat over Gods geboden, die „in uw hart moeten zijn” en die de kinderen dienen te worden ingescherpt.
Inscherpen wil volgens hem ook zeggen: grenzen stellen. „Opvoeden is niet waardevrij. Door uw opvoeding worden gewetens gevormd. De basis daarvan wordt gelegd voor het vierde levensjaar.”
In workshops over Bijbellezen, bidden en spreken over de preek werd verder op het thema ingegaan.
Over identiteitsvorming en de invloed van opvoeders daarop werd dr. W. Fieret, oud-lector van het Hoornbeeck College, geïnterviewd door F. A. van Hartingsveldt, voorzitter van het college van bestuur van de Jacobus Fruytier scholengemeenschap. Fieret deed onderzoek naar wat en waarom jongeren doen wat ze doen. Het is hem gebleken dat, naast opvoeders als ouders, kerk en school, de digitale wereld daar als grote concurrent is bij gekomen. „Velen onderschatten de invloed van media op kinderen. Hun identiteit wordt ermee gevoed. De schermwereld is hun eigen wereld, hun privacy.”
Fieret stelde de vraag wat ouders met zo’n extra opvoeder in het gezin aan moeten. „Ontmasker de grote concurrent in de opvoeding”, stelde hij. „Bouw aan een eigen gezinscultuur, door bijvoorbeeld een digiloze dag in te stellen. En volsta met uw kind slechts een bereikbaarheidsmobieltje te geven. Dat maakt hen wel kwetsbaar en kan lijden meebrengen. Sta daarom schouder aan schouder.”
In workshops gingen Fieret en Gijsbert Bouw, redacteur digitale media van deze krant, uitgebreid in op het onderwerp identiteitsvorming en hoe het kind te begeleiden bij sociale media.
„Waar hoopt u op bij uw opvoeding?” Die vraag stelde mediator dr. S. D. Post. „Misschien: dat mijn kind de blijdschap en vrede leert kennen die er is in een verzoende betrekking met God?”
Toch hebben we een probleem, stelde hij. „Het lijkt erop dat er in de opvoeding een gevecht aan de gang is tussen opvoeders en jongeren, een gevecht met als wapens regels en straffen.”
Volgens Post lijdt de opvoeding bij veel ouders aan geestelijke bloedarmoede. „We voeden onze kinderen niet op met hoop en verwachting. Terwijl hoop de brandstof is voor als u werkelijk iets wilt bereiken. Leven zonder hoop hoort bij de duivel. Niet bij God. God is een God van de hoop.”
Hoop in de opvoeding is hoop op de God van het verbond, Die dat verbond verzegeld heeft bij de doop van het kind, zei Post. „Vertel dat uw kind. De doop gaat erover dat God het kind steeds achternaloopt met Zijn Woord en het zo veel zegeningen schenkt dat het verlangt naar bekering.” De mediator en coach stelde verder dat het er in de reformatorische gezindte beter voor zou staan als ouders vanuit die hoop kinderen zouden opvoeden.
Ouders moeten hun kind ook leren loslaten. Post: „Het doel van de opvoeding is dat u langzamerhand uit de weg gaat, zodat uw kind zelf rechtstreeks tegenover de Heere komt te staan.”