Recordwinst voor ABN AMRO
De jaarwinst van ABN AMRO is vorig jaar met 31,1 procent gestegen tot 3,2 miljard euro netto. Daarmee voldoet de bank aan de bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal van 2003 uitgesproken winstverwachting. Analisten hadden op een lager resultaat gerekend.
Voor het eerst ook in de geschiedenis van het concern boekte ABN AMRO een bedrijfsresultaat van meer dan 6 miljard euro. De 6,2 miljard euro over het jaar 2003 houdt een stijging in van 13,8 procent ten opzichte van de 5,5 miljard euro over het voorgaande jaar. Dat was ook al een record.
„Het heeft ons veel inspanningen gekost, maar toch staat er uiteindelijk dit resultaat. We zijn ongelooflijk trots op wat we hebben gepresenteerd”, zei topman R. Groenink vanochtend bij de presentatie van de jaarcijfers. „Dit is het gevolg van een eenduidig beleid, een heldere strategie en een strikte beheersing van de kosten.”
Over het vierde kwartaal van 2003 bedroeg de nettowinst 857 miljoen euro, een toename van 3 procent in vergelijking met het voorgaande jaar. Het bedrijfsresultaat daalde in deze periode met 6,4 procent tot 1,5 miljard euro. Groenink zei zich hierover geen zorgen te maken. De trendbreuk met de voorgaande kwartalen is volgens hem het gevolg van incidentele kostenstijgingen en investeringen.
Met name de „forse verbetering” bij het zakenbankieren is volgens de toelichting vermeldenswaard. De nettowinst over 2003 bedroeg 387 miljoen euro, tegenover 282 miljoen verlies over dezelfde periode in 2002. In dat jaar was de divisie in een ingrijpende reorganisatie verwikkeld. ABN AMRO sloot in het vierde kwartaal een „aantal belangrijke klantentransacties” af. In het oog sprong de winstgevende uitgifte van aandelen voor supermarktconcern Ahold, de grootste emissie van vorig jaar.
Het bedrag aan voorzieningen die ABN AMRO in 2003 moest treffen voor slechte leningen, bedroeg 1,3 miljard euro. Dat is een daling van 25 procent, ofwel 400 miljoen euro, ten opzichte van het voorgaande jaar. In het vierde kwartaal moest de bank 52 miljoen extra opzij zetten vanwege het corruptieschandaal rond het Italiaanse zuivelconcern Parmalat. Groenink: „Dit kan overal gebeuren waar slechte mensen samenspannen. Wel moet de Italiaanse overheid de gaten in het toezicht dichten.” De bank verwacht niet dat het resultaat over het lopende jaar onder ’Parmalat’ zal leiden.
Uitgesproken tevreden liet Groenink zich uit over de stijging van de klanttevredenheid. „Het is verheugend te constateren dat we vaak weer boven het niveau van voor het herstructureringsplan ”Zonder Omwegen” zitten.” In Nederland waren met name de beter bemiddelde particulieren en het midden- en kleinbedrijf beter over ABN AMRO te spreken dan zij een poosje waren geweest.
De groeikansen voor ABN AMRO liggen dit jaar vooral in de Verenigde Staten en in Brazilië. In de VS blijft de bank zwaar inzetten op de markt voor hypotheken. In het Zuid-Amerikaanse land profiteert ABN AMRO nu al van de overname vorig jaar van Banco Sudameris, die over een netwerk van 293 kantoren beschikt. Hoewel de daling van de rente in Brazilië het resultaat drukt, biedt dit een goede kans op het vergroten van de afzetmarkt.
Voor de Europese economie en die van Nederland in het bijzonder schat de bank de vooruitzichten wat minder rooskleurig in. Groenink: „Wij gaan ervan uit dat 2004 een beter jaar zal worden dan 2003. Ik kan iets minder precies zijn dan vorig jaar, maar ik verwacht dat ons bedrijfsresultaat en onze nettowinst in een trager tempo verder zullen blijven verbeteren. Wij worstelen met de mate waarin het beter zal gaan.”