Britse Lagerhuis stemt voor ”drieoudersbaby”
LONDEN. Het Britse Lagerhuis heeft dinsdagmiddag met grote meerderheid gekozen voor de mogelijkheid van de ivf-techniek waarbij drie ouders betrokken zijn.
Het parlement stemde met 382 stemmen tegen 128 voor het voorstel. Het was een vrije stemming zonder fractiedwang, maar wel met een sterk advies van de regeringspartijen om voor te stemmen.
De regering probeerde tegenstanders over de streep te trekken dat dit „geen hellend vlak” is. Het gaat immers om een vorm van genetische modificatie bij menselijke embryo’s, wat op sterke tegenstand stuit.
De ”drieoudersbaby’s” zijn bedoeld om bepaalde erfelijke ziekten –zoals spierdystrofie en doofheid– te voorkomen. Deze aandoeningen komen voort uit defecten in de zogeheten mitochondriën. De nieuwe techniek is erop gericht de ‘foute’ mitochondriën uit een bevruchte eicel te vervangen door die van een ‘gezonde’ donoreicel. Vandaar dus dat de kinderen twee moeders hebben.
Het wetsvoorstel gaat nu naar het Hogerhuis, dat waarschijnlijk op 23 februari stemt over de kwestie. Als die stemming positief uitvalt, krijgen klinieken vergunningen en kan de techniek wellicht vanaf oktober worden toegepast.