„Einde kinderarbeid levert veel geld op”
Arme landen die kinderarbeid uitbannen kunnen binnen een generatie aanzienlijk economische winst boeken: 4,1 biljoen euro. Dat zegt de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) in een rapport dat woensdag verschijnt. De baten zouden ruim opwegen tegen de kosten van de afschaffing.
Volgens de VN-organisatie kost het ongeveer 760 miljard dollar (613 miljard euro) om voor het jaar 2020 kinderarbeid wereldwijd uit te roeien en algemeen onderwijs in de ontwikkelingslanden te introduceren. De ILO schat het nettovoordeel van de omschakeling over twee decennia echter op 4,1 biljoen euro.
De arbeidsorganisatie, die is gelieerd aan de Verenigde Naties, wijst erop dat de afschaffing van kinderarbeid op de korte termijn vooral regeringen en gezinnen in arme landen financieel zal treffen. Na zestien jaar echter zou het investeren in de opleiding van de kinderen deze landen juist geld gaan opleveren. De ILO gaat daarbij uit van een jaarlijks bedrag van circa 60 miljard dollar.
De grootste winst zou worden geboekt door hogere productiviteit en lagere medische kosten van volwassenen. Dezen zouden immers in hun kindertijd onderwijs hebben ontvangen en dus geen gezondheidsproblemen krijgen die specifiek samenhangen met kinderarbeid.
Volgens de ILO worden er momenteel circa 346 miljoen kinderen aan het werk gezet, terwijl ze de leeftijd hebben om in de schoolbanken te zitten. Dat betekent een op de zes kinderen wereldwijd. Ruim 100 miljoen van hen hebben banen die de ILO aanvaardbaar acht, zoals krantenbezorging na schooltijd. Ongeveer 246 miljoen doen werk dat al hun tijd vergt en hen uitsluit van onderwijs. Ongeveer de helft van deze groep wordt tewerkgesteld in wat de ILO noemt „de ergste vormen van kinderarbeid”, zoals prostitutie, mijnbouw en fabrieken. Het onderzoek is gebaseerd op gegevens uit landen als Brazilië, Senegal, Kenia, India, Pakistan en de Filipijnen.
De gezinnen waarvan kinderen uit het arbeidsproces stappen, zouden in totaal 246,8 miljard (199 miljard euro) dollar aan inkomsten derven en zouden daarom steun moeten krijgen van regeringen en internationale donors. De ILO noemt als voorbeeld het Braziliaanse Bolsa Escola-programma, dat ouders compenseert voor dalende inkomsten nadat zij hun kinderen naar school sturen. Volgens de organisatie kan bij afschaffing van kinderarbeid op de gezondheidszorg in de arme landen jaarlijks in totaal 1,4 miljard dollar (1,12 miljard euro) worden bespaard.