„Vogelpest nog geen volksziekte”
Het vogelgriepvirus dat in Indonesië al miljoenen kippen het leven heeft gekost, is van het meest ernstige type, H5N1. Dat hebben tests in het buitenland uitgewezen, zo heeft het ministerie van Landbouw dinsdag bekendgemaakt. In Vietnam en Thailand zijn inmiddels dertien mensen aan de zeer besmettelijke ziekte overleden. Indonesië heeft de vogelgriep maandenlang verzwegen.
In Indonesië zouden geen mensen besmet zijn. De autoriteiten zeiden eerder dat het ging om een mildere versie van de vogelpest dan H5N1. Nu hebben tests uitgewezen dat het toch de gevaarlijke variant is die in Indonesië heerst. In de Italiaanse hoofdstad Rome begint vandaag een crisisbijeenkomst van drie dagen over de vogelpestepidemie in Azië.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft dinsdag gewaarschuwd voor paniek zaaien met verhalen over de vogelpest als algemene volksziekte, ook al is het aantal mensen dat in Azië aan het vogelpestvirus is overleden inmiddels gestegen tot dertien. In Thailand overleed een 7-jarige jongen, het vierde dodelijke slachtoffer van het vogelpestvirus daar. De WHO bevestigde verder nog drie gevallen van vogelpest in Vietnam, waarmee het totale aantal op dertien komt. Van deze patiënten zijn er negen overleden en liggen er nog twee in het ziekenhuis. Twee zijn genezen verklaard.
„In dit stadium is het heel belangrijk dat we kalm blijven met betrekking tot worst-case-scenario’s”, zei Mike Ryan, die aan het hoofd staat van de afdeling epidemiebestrijding van de VN-gezondheidsorganisatie. „Op dit moment hebben we te maken met kleine groepjes gevallen waar sprake is van contact met pluimvee.” Het virus dat zich onder het pluimvee in Azië heeft verspreid, kan zich eventueel met een menselijk virus vermengen, maar zo ver is het nog niet en van een algemene volksziekte (”pandemie”) is nog zeker geen sprake, zei Ryan.
Ook dr. M. Conyn, hoofd van het Centrum voor Infectieziekten Epidemiologie (CIE) in Bilthoven acht het „onwaarschijnlijk” dat het vogelgriepvirus zich in Vietnam van mens op mens heeft verspreid. In uitzonderingsgevallen kan zo’n overdracht een enkele keer voorkomen, maar het speelt geen rol in de verspreiding van de ziekte.
De tien landen die door de vogelpest worden getroffen hebben zo’n 45 miljoen stuks pluimvee afgemaakt, maar vooralsnog blijft de ziekte zich alleen nog maar uitbreiden. Vietnam bijvoorbeeld meldde dat nu driekwart van zijn grondgebied besmet is. Dat twee vrouwelijke patiënten in Vietnam misschien met vogelpest zijn besmet door hun broer, betekent volgens de deskundigen nog niet dat er al sprake is van de gevreesde mutatie van het vogelpestvirus tot een gemakkelijk overdraagbaar menselijk virus. „We hebben niet te maken met een bedreiging van de volksgezondheid, maar met een potentiële bedreiging van de volksgezondheid”, zei Ryan.
Ondertussen moeten er wel voorbereidingen worden getroffen om een eventuele pandemie te kunnen bestrijden, zei hij. De WHO heeft adviseurs naar Azië gestuurd en doet onderzoek naar een vaccin om pluimvee tegen vogelpest te beschermen. Prototypes daarvan worden binnenkort voor verder onderzoek overgedragen aan de farmaceutische industrie en deskundigen verwachten dat er over een paar maanden een bruikbaar vaccin op de markt komt.
Het Europees Parlement houdt volgende week op verzoek van de VVD-europarlementariërs Maaten en Mulder een spoeddebat over de vraag hoe het besmettelijke virus buiten de deur kan worden gehouden. Ze willen desinfecterende matten op alle EU-luchthavens, zoals deze sinds vorige week al op Schiphol liggen. De Belgische regering wil niet wachten op extra Europese maatregelen en besloot echter alle reizigers uit de getroffen landen extra te controleren op verschijnselen van de virusziekte.