Binnenland

Moslims ruziën over positie man en vrouw

Vier islamitische groeperingen vinden de samenstelling van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) te behoudend. Het contactorgaan, dat zich zaterdag presenteert, bestaat uit zes moslims, die straks op persoonlijke titel met de overheid overleggen.

Binnenlandredactie
4 February 2004 08:10Gewijzigd op 14 November 2020 00:56

„Ze vertegenwoordigen geen achterban en houden er twijfelachtige ideeën op na over bijvoorbeeld de gelijkheid van man en vrouw. Ze zijn niet zo anders dan El Moumni”, aldus Hikmat Mahawat Khan dinsdag.

Mahawat Khan is woordvoerder van vier islamitische groeperingen die morgen uit onvrede over de samenstelling van het CMO in Den Haag een eigen organisatie oprichten: de Contactgroep Islam. De strijd die zich de afgelopen maanden tussen verschillende islamitische stromingen heeft afgespeeld, is daarmee officieel uitgelopen op een splitsing.

Na kritische uitspraken van de Rotterdamse imam El Moumni over homoseksualiteit nam toenmalig minister Van Boxtel drie jaar geleden het initiatief tot een contactgroep, die op termijn de gesprekspartner van de overheid moest worden namens de islamitische gemeenschap in Nederland. Hij benaderde de koepelorganisaties van moskeeën in Nederland en stelde Mohammed Sini van Islam & Burgerschap aan om het proces te begeleiden.

Een aantal islamitische stromingen voelt zich echter niet vertegenwoordigd door de CMO. Het gaat om de alevieten, de sjiieten en de Ahmaddiya-beweging, en sinds een aantal weken ook om de Nederlandse Moslim Raad (NMR) waarin soennieten zijn vertegenwoordigd. „We worden willens en wetens buitengesloten”, aldus Mahawat Khan.

De Contactgroep Islam wil bij het ministerie een positie afdwingen die gelijkwaardig is aan die van het CMO, betoogde Mahawat Khan. „De minister laat het erbij zitten en dat kan niet.”

CDA-kamerlid Sterk noemde dinsdag de officiële splitsing „erg jammer.” Ze is niet van plan te proberen de oprichting van het CMO tegen te gaan, maar gaat ervan uit dat de deur van het CMO ook na de oprichting van de stichting open blijft staan voor andersdenkenden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer