Justitie eist beelden De Vries op
Politie en justitie in Utrecht hebben tevergeefs geprobeerd beeldmateriaal van misdaadjournalist Peter R. de Vries over de moord op het Baarnse echtpaar Müller in beslag te nemen.
De Vries weigerde het materiaal af te staan, ondanks een bevel daartoe van de rechter-commissaris. De beelden behelzen een gesprek met de verdachte in de zaak, Paul de R. (59).
De Vries bevestigt dat hem maandag eerst telefonisch is verzocht het materiaal ten behoeve van het opsporingsonderzoek af te geven. Toen hij aan die oproep geen gehoor wenste te geven, kreeg hij bezoek van twee rechercheurs, die een bevel tot afgifte van de rechter-commissaris hadden. Ook hun heeft hij de deur gewezen.
Het openbaar ministerie is „uiteraard teleurgesteld” over de weigerachtige opstelling van De Vries, zegt persofficier van justitie H. Rutgers. „Wij hebben een bevel gevraagd van de rechter-commissaris tot uitlevering van die stukken en dat heeft De Vries naast zich neergelegd.” Rutgers kan nog niet zeggen of en hoe het OM een hernieuwde poging zal doen het materiaal in handen te krijgen.
De Vries denkt niet dat het tot een huiszoeking zal komen. „Ik kan me niet voorstellen dat ze zich nog een keer belachelijk willen maken.” Het beeldmateriaal is inmiddels veilig opgeborgen, aldus de misdaadverslaggever. Nadat hij de twee rechercheurs had weggestuurd, is De Vries gebeld door officier van justitie Y. Hopman, met nogmaals het verzoek tot afgifte. Ook SBS6 is telefonisch benaderd. De omroep en De Vries volharden in hun weigering.
De Vries voelt er niets voor het onderzoek verder te helpen. Hij bracht de zaak aan het rollen door cruciale informatie over het al jaren vermiste echtpaar Müller en de verdachte Paul de R. door te spelen aan de politie. Die is daarop een onderzoek begonnen. Dat leidde ertoe dat de stoffelijke resten van het echtpaar werden gevonden en De R. werd aangehouden.