Binnenland

Nederland blijft in Franse ogen religieus

De Nederlandse kerken mogen dan leeglopen, de Nederlandse bevolking is nog altijd hoogst religieus. Dat zei de Franse ambassadeur in Nederland, Anne Gazeau-Secret, maandag tijdens de presentatie van de Boekenweekactiviteiten in het Amsterdamse Odeontheater.

Cultuurredactie
3 February 2004 11:01Gewijzigd op 14 November 2020 00:56

De Boekenweek wordt dit jaar van 10 tot en met 20 maart gehouden en heeft als thema ”Gare du Nord. Ontmoetingen met Frankrijk”. Met het thema wil de CPNB de Franse invloeden in de Nederlandse en de Franse literatuur onder de aandacht brengen.

Het boekenweekgeschenk 2004 van Thomas Rosenboom draagt de titel ”Spitzen”. Adriaan van Dis is de auteur van het boekenweekessay ”Onder het zink. Un Abécédaire de Paris”, waarin hij beschrijft hoe zijn inburgering als Hollander in Parijs verloopt. De Franse ambassadeur nam het eerste exemplaar in ontvangst, waarbij ze als tegenprestatie iets vertelde over haar bevindingen als Française in Nederland.

Opvallend vond ze de Nederlandse religiositeit: „De kerken lopen dan wel leeg, maar de gedachte leeft nog altijd sterk dat men tijdens dit leven op aarde voor al zijn daden persoonlijk verantwoordelijk is tegenover God.”

En Nederlanders mogen dan denken dat ze de verzuiling voorbij zijn, het hele integratiedebat wordt volgens mevrouw Gazeau nog altijd gestuurd door het verzuilde denken. Op het terrein van de politiek vindt ze Fransen veel rationeler dan Nederlanders, die zich meer door emoties laten leiden.

Omgekeerd heeft het Nederlandse beeld van Frankrijk niet veel met religie te maken. Volgens Margot Dijkgraaf, directeur van Maison Descartes, denken de meeste Nederlanders bij Franse literatuur meteen aan „vrouwen en seks.” Het thema van Rosenbooms boekenweekgeschenk -overspel- voldoet helemaal aan dit beeld. Het boekje is, anders dan Rosenbooms vorige werk, niet in het verleden gesitueerd, maar het is volgens de auteur „zeker niet autobiografisch.”

Rosenboom debuteerde in 1982 met het verhaal ”Bedenkingen”. Later schreef hij onder meer ”Gewassen vlees” en ”Publieke werken”. Voor beide historische romans ontving hij de Libris Literatuurprijs.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer