Sharon: Gazastrook ontmantelen
De Israëlische premier Ariel Sharon heeft maandag op een bijeenkomst van zijn Likud-partij gezegd dat hij van plan is om de zeventien Joodse nederzettingen in de Gazastrook te ontmantelen zonder te wachten op een vredesakkoord met de Palestijnen.
„Ik weet niet of het in één keer zal gebeuren of geleidelijk, maar op den duur zal het niet juist zijn Joodse nederzettingen in Gaza te behouden”, citeerde een Likud-functionaris de premier. In de Gazastrook wonen zo’n 7500 kolonisten.
De krant Ha’aretz meldde het voornemen van Sharon al eerder op haar website. Sharon vertelde Ha’aretz-columnist Yoel Marcus dat het zijn bedoeling is om „een evacuatie -excuseer, een relocatie- van nederzettingen die problemen opleveren uit te voeren.” Volgens Sharon gaat het om nederzettingen die Israël toch niet zou behouden bij een definitieve oplossing voor de crisis.
Zvi Hendel, Israëlisch parlementslid en kolonist in Gaza, beschuldigde Sharon ervan met dit soort berichten de aandacht te willen afleiden van de diverse corruptiezaken die tegen de premier en zijn twee zoons lopen. Leiders van de gematigde oppositie twijfelen of Sharon daadwerkelijk nederzettingen zal ontmantelen. „Plannen maken is niet hetzelfde als plannen uitvoeren”, aldus Shimon Peres.
De Palestijnse leider Yasser Arafat toonde zich even sceptisch. „Zeventien? Wat, zodat ze die door 170 andere kunnen vervangen?”
Sharon zei tegen de Likud-parlementariërs dat zijn plan om Israël van de Palestijnen te „scheiden” nog niet is voltooid. Hij zei de nationale veiligheidsraad te hebben gevraagd de mogelijkheden na te gaan, „te beginnen bij de Gazastrook”, aldus de Likud-functionaris. Hij zei ook dat hij, alvorens zijn plannen uit te voeren, het parlement en de Amerikaanse regering zal raadplegen.
De coalitie van Sharon bezet 68 van de 120 zetels in de Knesset. Politiek analist Hanan Crystal zei dat de dertien parlementsleden van de Nationale Unie en de Nationale Religieuze Partij, twee extreem rechtse coalitiepartners, zouden afhaken als Sharon nederzettingen gaat verwijderen. Dat zou de val van de regering en mogelijk vervroegde verkiezingen betekenen. De oppositionele Arbeidspartij zou Sharon kunnen redden, maar zou daar vanwege het strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke corruptie door de premier van af kunnen zien, zei Crystal.
De Nationale Religieuze Partij, een pleitbezorger van de kolonisten, dreigde maandag al uit de regering te stappen. En een organisatie die de kolonisten in Gaza vertegenwoordigt zei te zullen proberen Sharon ten val te brengen.
Tegen de Ha’aretz zei Sharon dat de uitvoering van zijn plan geen eenvoudige zaak is en daarom nog wel even op zich zal laten wachten. Het gaat om een uitgestrekt gebied met kassen en fabrieken waar mensen al drie generaties lang wonen, zei hij. De bewoners zullen eerst moeten worden geraadpleegd en moeten met de verhuizing instemmen.
Israël heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd zijn jaarlijkse mensenrechtenrapport uit te stellen. Israël is bang dat het Internationale Gerechtshof zich door het rapport zal laten benvloeden in de zaak over de veiligheidsafzetting die Israël op de Westoever aan het bouwen is.
Volgens een Amerikaanse zegsman, die anonimiteit bedong, wordt het Israëlische verzoek in overweging genomen. De officiële woordvoerder van het State Department, Richard Boucher, zei maandag van niets te weten. Boucher zei dat het rapport zoals gebruikelijk eind februari zal verschijnen.
De Israëlische krant Ha’aretz maakte melding van het Israëlische verzoek. Een Amerikaanse zegsman zei dat Israël bezorgd is dat eventuele Amerikaanse kritiek op de veiligheidsafzetting het gerechtshof in Den Haag zal beïnvloeden.
Overigens zijn de Verenigde Staten met Israël en de Europese Unie van mening dat het hof niet de aangewezen instantie is om de kwestie te behandelen. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft het hof om een opinie gevraagd, niet om een uitspraak. De behandeling van de zaak door het Internationale Gerechtshof begint 23 februari.
Het menselijk gebeente dat de Libanese guerrillabeweging Hezbollah vorige maand in het geheim aan Israël overdroeg, is niet van de vermiste luchtmachtnavigator Ron Arad. Uitgebreid onderzoek heeft dat uitgewezen.