Zimbabwe laat waarnemers EU toe
De Zimbabwaanse regering van president Robert Mugabe is bereid verkiezingswaarnemers uit de EU-lidstaten toe te laten.
De Europese Unie zal daarom vooralsnog afzien van het treffen van sanctiemaatregelen, aldus woordvoerster Emma Udwin van de Europese Commissie maandag.
De Commissie kondigde aan dat nog deze week zes mensen naar Zimbabwe vertrekken om voorbereidingen te treffen voor de komst van in totaal 150 waarnemers. De verkiezingen worden gehouden op 9 en 10 maart.
De EU dreigde vorige week met maatregelen zoals beëindiging van de hulp en een reisverbod voor Zimbabwaanse regeringsfunctionarissen, als Mugabe geen internationale waarnemers en buitenlandse media bij de verkiezingen zou toelaten. Udwin herhaalde dat die laatste eis overeind blijft staan.
De regering-Mugabe leek in het weekeinde terug te komen op voorstellen de mediawet aan te scherpen. Kranten berichtten dat de voorgestelde wetswijzigingen waarschijnlijk voorlopig in de la verdwijnen. Er werd overwogen de uitoefening van het vak van journalist te koppelen aan een door de overheid te verstrekken vergunning. Ook zou het aantal buitenlandse correspondenten worden beperkt.
De Zimbabwaanse politie heeft gisteravond Basildon Peta, correspondent in Zimbabwe van de Britse krant The Independent, aangehouden. Dat heeft de krant dinsdagochtend gemeld. Peta, een Zimbabwaan, is de eerste journalist die op grond van de vorige week ingevoerde veiligheidswet in het Afrikaanse land gevangen is gezet.
Peta is secretaris-generaal van de Zimbabwaanse vereniging van journalisten. Hij zit vast op het hoofdpolitiebureau van Harare. Peta wordt ervan beschuldigd dat hij vorige week de autoriteiten niet vooraf op de hoogte heeft gesteld van een demonstratie van de vereniging tegen de nieuwe veiligheidswet. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij tot twee jaar gevangenisstraf worden veroordeeld.
Peta heeft al vaker problemen met de autoriteiten gehad. Vorig jaar kwam zijn naam voor op een lijst van tegenstanders van president Mugabe die een veiligheidsdienst had opgesteld. Deze critici van het autoritaire staatshoofd zouden voor de presidentsverkiezingen dit jaar „gedood of verwond” moeten worden.
De veiligheidswet maakt bespotting van of kritiek op de president tot een misdaad. Iedereen die zich schuldig maakt aan „opstand, banditisme, sabotage of terrorisme” kan de doodstraf krijgen.