Parlementariërs Iran treden massaal af
Meer dan eenderde van de Iraanse parlementariërs is zondag afgetreden. De hervormingsgezinde politici leggen hun functie neer uit onvrede over het grote aantal liberale verkiezingskandidaten dat door de conservatieve Raad van de Hoeders van de kieslijsten is geschrapt.
Het vooraanstaande hervormingsgezinde parlementslid Mohsen Mirdamadi las in het parlement namens de 120 vertrekkende politici een verklaring voor, die live werd uitgezonden op de staatsradio. „Ze willen het lelijke lichaam van het dictatorschap bedekken met het prachtige kleed van de democratie”, verklaarde Mirdamadi.
„Ze zijn bezig het republikeinse aspect te verwijderen uit de islamitische republiek en een islam te vestigen die vergelijkbaar is met die van de Taliban”, vergeleek hij de Iraanse conservatieven met het uiterst fundamentalistische voormalige bewind van Afghanistan.
De Raad van Hoeders heeft meer dan 3500 hervormingsgezinde kandidaten uitgesloten van de verkiezingen op 20 februari. Vrijdag besloten de zes geestelijke en zes islamitische rechters 1160 kandidaten alsnog tot de verkiezingen toe te laten. Tachtig prominente hervormingsgezinde parlementariërs vielen echter opnieuw buiten de boot.
Parlementsvoorzitter Mehdi Karubi haalde na de ontslagaanvragen in ontvangst te hebben genomen fel uit naar de door geestelijken gevormde Raad van Hoeders. „Ben je trouw aan de islam als je dagelijks bidt, maar vervolgens de rechten van het volk vertrapt?” vroeg Karrubi, zelf ook een geestelijke.
Karubi riep geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei op in te grijpen in de politieke crisis. Khamenei is de machtigste man van het land en de Raad van de Hoeders is nauw aan hem gelieerd. Khamenei heeft eerder gezegd dat de crisis op een wettelijke manier moet worden opgelost en dat hij alleen bij een impasse tussenbeide zou komen. De ayatollah heeft in beleidszaken het laatste woord.
Mohammad Reza Khatami, leider van de belangrijkste hervormingspartij en broer van de president, maande de conservatieven de verkiezingen niet te houden. Volgens hem zou dat gelijk staan aan een staatsgreep. „Als de conservatieven verkiezingen willen houden met de steun van het leger, dan zouden dat geen verkiezingen zijn”, aldus de leider van de partij IIPF. „Het zou een staatsgreep zijn, met het doel de republiek te vernietigen.”