Moderne traumakamer AMC
Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam beschikt sinds vrijdag als eerste ziekenhuis in de wereld over een speciale traumakamer, uitgerust met de modernste techniek, waar patiënten met ernstig letsel sneller en effectiever behandeld worden. De shockroom werd officieel geopend door prof. dr. J. H. Kingma, inspecteur-generaal voor de volksgezondheid.
Tot voor kort moesten zwaargewonde patiënten in het gehele behandelcircuit acht keer worden overgetild voordat ze uiteindelijk op een intensive care-bed terechtkwamen. Bij elke tilhandeling waren acht hulpverleners betrokken, vier aan iedere kant van de patiënt. „Zo’n handeling duurde gemiddeld twaalf minuten. In het hele behandeltraject, vanaf de brancard van de ambulance, de behandeltafel in de traumakamer, de röntgenapparatuur, de operatietafel tot aan het bed spreek je dan al gauw over anderhalf uur. Het is een zeer ingewikkeld gebeuren om steeds weer alle aangesloten apparatuur, slangen en infuus los te koppelen en weer opnieuw aan te sluiten”, zegt AMC-traumachirurg J. S. K. Luitse. Hij vond dat daar iets op gevonden moest worden en oriënteerde zich in een ziekenhuis in het Duitse Baden-Baden en in Japan. In een ziekenhuis in het Verre Oosten ontdekte hij weliswaar een rijdende CT-scan van de firma Siemens, maar nog altijd moest de patiënt worden overgetild op een speciale brancard.
Kern van de nieuwe behandelmethode is dat de patiënt niet langer naar de apparatuur gebracht hoeft te worden. De apparatuur komt nu naar de patiënt. „Het slachtoffer wordt nu nog maar twee keer overgetild, één keer van de ambulancebrancard op een speciaal ontworpen tafel in de traumakamer, en aan het eind van het behandeltraject in het ziekenhuisbed. In de traumakamer kan de rijdende CT-scan over de tafel heen geschoven worden. Op dezelfde tafel kunnen röntgenfoto’s gemaakt worden en de patiënt kan er ook op geopereerd worden”, zegt Luitse. De nieuwe apparatuur, waaraan drie jaar is ontwikkeld, en de inrichting van de nieuwe traumakamer zijn door Siemens gerealiseerd. Volgens röntgenoloog C. van Luijk is het zeer belangrijk om zo snel mogelijk volledig geïnformeerd te zijn over de toestand van een zwaargewond traumaslachtoffer. „Met de nieuwe generatie CT-scans, die met hoge snelheid het inwendige van een patiënt in beeld kunnen brengen, is dat mogelijk geworden.” Traumachirurg J. C. Goslings heeft becijferd dat het oude behandeltraject minstens 2,5 uur vergde. „Nu hebben we de toestand van een slachtoffer binnen een uur volledig in beeld”, zegt hij. Hij voorspelt dat de nieuwe rijdende CT-scan de toekomst heeft voor de traumatologie. Om de nieuwe apparatuur zo kosteneffectief mogelijk in te zetten is tegen de traumakamer een behandelkamer aangebouwd, waar de CT-scan ook voor de normale dagelijkse acute gevallen kan worden gebruikt.
Prof. dr. E. Briet, lid van de raad van bestuur van het AMC, relativeert enigszins de moderne snelle behandelmethode. „Mijn oude tante lijmde met Velpon de scherven van een kopje aan elkaar. Was dat echt nodig? zo vroeg ik mij toen af. Dat geldt ook voor alle ultramoderne apparatuur die nu voor traumaslachtoffers wordt ingezet. Komt het allemaal wel ten goede aan de kwaliteit van leven?”