Kerk & religie

„Bezwaarden hebben tijd van bezinning en rust nodig”

Geef hervormde bezwaarden tegen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) voor een periode van twee of drie jaar een tijd van bezinning. Die tijd is nodig opdat de commissie van bijzondere zorg haar werk in alle rust kan doen.

Kerkredactie
30 January 2004 22:09Gewijzigd op 14 November 2020 00:55

Dat voorstel deden de hervormde predikanten G. de Fijter en H. de Jong vrijdag in Lunteren tijdens een vergadering van de kleine synode van de Samen op Weg-kerken. De kleine synode bestaat uit de brede moderamina van de Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken en enkele vertegenwoordigers van de lutherse synodecommissie.

„Voorkomen is beter dan genezen”, aldus ds. De Fijter, hervormd predikant in Kampen. Hij verwees hierbij naar „alarmerende berichten” over een mogelijke noodsynode. Hij noemde dit „iets wat niet kan, maar wat wel gebeurt.” Hij mikt met zijn voorstel op hen die van overtuiging zijn niet uit de Hervormde Kerk te kunnen en niet met de PKN mee willen.

Ds. De Fijter denkt niet aan een aparte status voor de bezwaarden, maar pleitte ervoor dat zij ondergebracht worden bij een soort landelijk registratiepunt. Zijn voorstel behelst een „adempauze”, waarbij bezwaarden tijdelijk als hervormd geregistreerd kunnen blijven en van de druk verlost worden om voor 1 mei aanstaande hun besluit kenbaar te moeten maken. Bezwaarden kunnen zich in deze „oprekkingsperiode” bezinnen voordat zij definitieve stappen doen. Ds. De Fijter: „In kringen van bezwaarden is er een grote ongelijktijdigheid. Veel leden van de kerk zijn zich pas de laatste anderhalve jaar gaan bezinnen op Samen op Weg en zijn slecht geïnformeerd. De hele SoW-problematiek wordt vaak teruggebracht tot voorstellingen als: Je bent toch tegen het homohuwelijk, en waarheid en leugen kunnen toch geen gelijke rechten hebben? De leidinggevenden onder de bezwaarden zijn echter wel goed geïnformeerd. Het gaat ons om de gewone gemeenteleden, die in grote verwarring verkeren en geen muiterij in kerkelijke en wereldlijke regeringen willen aanrichten.”

Het voorstel van de beide hervormde predikanten zal besproken worden in het triomoderamen, zo zei de preses van de kleine synode, ds. J. G. Heetderks, die verder geen toezeggingen deed. Dr. B. Plaisier, scriba van de Samen op Weg-kerken, toonde zich niet enthousiast over het voorstel. „Het is een regeling die geen regeling kan heten en die een aanzuigende werking kan hebben voor hen die een nieuw kerkgenootschap willen stichten of een associatief verband met de PKN willen aangaan.”

Tijdens een vergadering van het breed moderamen van de Hervormde Kerk, ook vrijdag in Lunteren, is uitgesproken dat de eenheid van de kerk een grote zorg is. Het hervormde moderamen wil binnen enkele weken een brochure publiceren met informatie over SoW. „Het schort aan goede informatie”, zei de hervormde synodepreses, ds. A. W. van der Plas, desgevraagd. „De informatie die bezwaarden krijgen, klopt vaak niet of is eenzijdig en kan tot stappen leiden die zowel wij als de bezwaarden betreuren. Zo is bijvoorbeeld de kerkenraad niet bevoegd om te besluiten uit de landelijke kerk te stappen. Veel bezwaarden denken echter dat dit wel zo is. Voor ons is de vraag: Hoe houden wij alles bij elkaar?”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer