Buitenland

Ex-BBC-directeur: Hutton is partijdig

De Britse onderzoeksrechter Lord Hutton is partijdig en neemt in zijn rapport ten onrechte alleen de BBC op de korrel. Dat heeft de voormalige directeur van de BBC, Greg Dyke, vrijdag gezegd. Dyke trad donderdag terug naar aanleiding van Huttons vernietigende kritiek op de BBC.

AP
30 January 2004 22:01Gewijzigd op 14 November 2020 00:55

Iedereen bij de BBC was verrast door de aard van het rapport, zei Dyke. „Het is opmerkelijk hoe Hutton het voordeel van de twijfel heeft gegeven aan zo goed als iedereen in de regering, maar aan niemand bij de BBC.” Verder zei Dyke: „Als dit een rechtbank was, zouden we het recht hebben om in beroep te gaan, maar dat hebben we niet.”

Hutton concludeerde dat het bericht waarin de BBC meldde dat de regering de inlichtingen over de verboden wapens van Irak had aangedikt, „ongefundeerd” was en dat het redactioneel beleid van de BBC -internationaal symbool van journalistieke integriteit- niet deugt. Behalve Dyke trad ook bestuursvoorzitter Gavyn Davies af.

Dyke gaf toe dat het omstreden bericht niet geheel accuraat was, maar plaatste grote vraagtekens bij wat Hutton suggereert: dat het voor een journalist niet voldoende is om op te schrijven wat een gezaghebbende bron zegt, maar dat hijzelf moet controleren of het waar is. „Iedere journalist, iedere omroep en iedere krant heeft reden tot zorg.”

BBC-icoon Sir David Attenborough, die al vijftig jaar natuurprogramma’s maakt, sprak vrijdag zijn afkeer uit over de excuses die het BBC-bestuur donderdag maakte aan de regering, die door Hutton geheel wordt vrijgepleit. Het bestuur bood „zonder reserves” excuses aan voor de gemaakte fouten en beloofde iets te doen aan het redactioneel beleid. Verwerpelijk en serviel gedrag van het bestuur, oordeelde de 77-jarige Attenborough.

Een opiniepeiling waarvan de uitslag vrijdag werd gepubliceerd door de krant The Guardian, bevestigt dat het rapport-Hutton maar weinig Britten overtuigt. Het percentage van de ondervraagden dat de BBC vertrouwt (31 procent) ligt driemaal zo hoog als het percentage dat de regering vertrouwt (10 procent); 49 procent zegt geen van beide meer te vertrouwen.

De voormalige Britse minister van Buitenlandse Zaken Robin Cook zei vrijdag dat premier Blair moet toegeven dat de informatie waarop hij zijn besluit baseerde om de Verenigde Staten bij te staan bij een aanval op Irak, niet klopte. Cook, die zijn functie van voorzitter van het Britse Lagerhuis opgaf uit protest tegen de oorlog in Irak, gelooft dat de premier zijn besluit om ten strijde te trekken te goeder trouw had genomen, maar vindt dat Blair moet erkennen dat de inlichtingen over Irak niet deugden. Het moment daarvoor is gekomen nu de premier door de commissie van Lord Hutton is vrijgepleit van het aandikken van de inlichtingen over Irak, zei Cook.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer