Binnenland

Toch nog een diploma voor gymnasiast

Een leerling van het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen is vorig jaar ten onrechte gezakt voor zijn eindexamen. De scholier krijgt alsnog zijn diploma.

ANP
30 January 2004 19:53Gewijzigd op 14 November 2020 00:55

De Inspectie van het Onderwijs ontdekte bij analyse van de examengegevens van alle Nederlandse scholen dat de jongen ten onrechte was gezakt. Volgens J. ten Brinke, coördinatrice van de inspectie, is iets dergelijks nooit eerder voorgekomen.

Het probleem is volgens Ten Brinke ontstaan doordat de school het zogenaamde Examenbesluit voor de tweede fase als een „overijverige leerling” heeft toegepast. Daarbij is een extra regel toegevoegd, die in het Examenbesluit niet voorkomt.

Omdat die regel niet bestaat, kon de leerling daar ook niet op zakken. De leerling, die gewoon terug naar school is gegaan om alsnog examen te doen, krijgt nu volgende week zijn diploma uitgereikt.

De inspectie controleert elk najaar alle examengegevens. Volgens Ten Brinke rollen daar elk jaar enkele honderden namen uit waarbij iets onregelmatigs aan de hand is. „In 90 procent van die gevallen blijkt dat de school iets verkeerd heeft aangeleverd en is er niets aan de hand. Enkele tientallen leerlingen krijgen jaarlijks ten onrechte een diploma, wat dan overigens niet meer ingetrokken wordt. Maar een leerling die ten onrechte is gezakt, hebben we nog nooit eerder gezien.”

De inspectie stelde het Nijmeegse gymnasium in oktober op de hoogte van de kwestie. Omdat de school er van overtuigd was dat zij juist had gehandeld, is daarna een aantal gesprekken gevolgd, onder andere met het ministerie van Onderwijs over de toepassing van de wet- en regelgeving. Om de betrokken leerling niet verder te benadelen heeft het gymnasium de discussie nu tijdelijk gesloten.

Rector R. van Bruggen van de school vindt echter nog steeds dat zijn school gelijk heeft. „Het gaat over de invulling van de zogenoemde vrije ruimte en hoe zwaar de vakken uit dat deel van het examenprofiel meetellen. Er zijn veel meer scholen die de regels toepassen zoals wij, dus we zijn daar nog niet over uitgepraat met de inspectie.”

Overigens heeft het gymnasium bij controle van alle eindexamens sinds 2000, toen de regel van kracht werd, geen enkele andere leerling kunnen ontdekken die om dezelfde reden zakte.

Het Nijmeegse gymnasium is volgens Van Bruggen bereid de leerling en zijn ouders een schadevergoeding te betalen voor het verloren jaar. Ook neemt de school alle kosten van dit schooljaar voor haar rekening. En van de diploma-uitreiking volgende week wordt een feestje gemaakt, zo zegt de rector.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer