Bouwsector pakt radongas aan
Staatssecretaris Van Geel (VROM) wil dat de bouwsector zelf paal en perk stelt aan de stijgende straling van het kankerverwekkende gas radon, dat voorkomt in het in de woningbouw populaire kiezelbeton.
Het bedrijfsleven heeft daarmee na overleg met de werkgevers van VNO–NCW ingestemd, zei vrijdag een woordvoerder van de staatssecretaris. Die ziet daarom ervan af om anders vanaf maart regels voor te schrijven. „Elke regel moet je controleren. Controle of het doel wordt bereikt, komt er."
Volgens de Gezondheidsraad kunnen in Nederland jaarlijks achthonderd gevallen van longkanker worden toegeschreven aan radon, een van de meest voorkomende natuurlijke bronnen van radioactieve straling. Na roken is radon de tweede oorzaak van deze meestal dodelijke vorm van kanker. Radon wordt van nature door de aardbodem afgegeven, maar ook sommige bouwmaterialen geven radon af.
In Nederland zijn bouwmaterialen de belangrijkste bron van radonstraling. De concentratie in nieuwbouwwoningen zit sinds de jaren zeventig in de lift, met een stijging van 50 procent.
Daarom moet de sector daar werk van maken in nieuwbouwwoningen. In bestaande woningen voldoet goede ventilatie. Voor paniek onder bewoners daarvan is volgens Van Geel geen reden. Goede voorlichting is wel nodig, opdat die burger zijn eigen verantwoordelijkheid neemt, stelt de CDA–bewindsman in het rapport ’Nuchter omgaan met risico’s, Beslissen met gevoel voor onzekerheden’.
De afspraken met de bouwwereld komen, volgens M. van der Poel van de VOBN (de koepel van fabrikanten van betonmortel), neer op het handhaven van de huidige, redelijk gunstige situatie. Nederland kent zeer lage waarden van het gas in de bouwmaterialen, ongeveer zevenmaal lager dan de Europese norm. Dat komt door de bodemgesteldheid, in steenachtige lagen zijn de waarden fors hoger. „We willen de huidige gunstige situatie handhaven", aldus Van der Poel. Hij wijst erop dat het probleem in ons land het kleinst is, vergeleken met andere landen in Europa.
Het radon ontsnapt aan de gaatjes in het beton. Het stuc en behang houdt het gas al tegen en verder beperken bouwers de straling zoveel mogelijk door het materiaal, het grove beton, aan de buitenkant van de woning te gebruiken of in funderingspalen, evenwel niet binnen. De overheid zal het ventileren stimuleren, het belangrijkste middel om de straling tot minimale hoeveelheden terug te brengen.