Economische groei VS valt wat tegen
Het bruto binnenlands product (bbp) van de Verenigde Staten is in het vierde kwartaal van 2003 toegenomen met 4,0 procent op jaarbasis. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerde eerste raming van de Amerikaanse regering. Het op zich mooie cijfer ligt onder de door analisten verwachte 4,8 á 5 procent en is flink lager dan de forse 8,2 procent van het derde kwartaal.
Op de valutamarkten veroorzaakte het nieuws een behoorlijke verzwakking van de dollar. De koers van de euro ging in korte tijd omhoog met ruim een dollarcent tot bijna 1,25 dollar.
De consumentenbestedingen, de bedrijfsinvesteringen en de overheidsuitgaven stegen in het vierde kwartaal veel minder sterk dan in het voorgaande trimester. Daar stond tegenover dat de Amerikaanse export de sterkste groei liet zien in zeven jaar.
Over geheel 2003 nam het bbp van de VS toe met 3,1 procent, het hoogste percentage sinds de 3,7 procent van 2000. In 2002 groeide de economie met 2,2 procent.
Opvallend is de ontwikkeling van de uitgaven van de afzonderlijke overheden in het afgelopen jaar. Die van de federale overheid stegen met 8,7 procent, het hoogste niveau sinds 1967 ten tijde van de Vietnam–oorlog. De bestedingen van de staten en lagere overheden namen met slechts 0,6 procent toe, de geringste groei in 21 jaar. De defensie–uitgaven van de federale overheid stegen als gevolg van de oorlog in Irak met 10,5 procent. Ook dat is het hoogste percentage sinds 1967.
De inflatie in de VS bleef vorig jaar bescheiden. Volgens de maatstaf die de Amerikaanse centrale banken bij voorkeur hanteren, bedroeg die in het vierde kwartaal van vorig jaar 0,7 procent op jaarbasis, het laagste niveau sinds 1962. Over het hele jaar was het 1,2 procent, het laagste peil in 38 jaar. Gemeten aan de bredere bbp–prijsindex waren de percentages respectievelijk 1,0 en 1,9.
De cijfers over het bbp en de inflatie zijn nog voorlopig. De Amerikaanse regering komt eind februari met herziene ramingen en weer een maand later met definitieve cijfers.