Binnenland

Dijk mogelijk verzakt door breuk in waterleiding

Niet de droogte, niet wanbeheer, maar een lekkende waterleiding is mogelijk de oorzaak van de dijkverzakking in het Limburgse Stein. Nadat de kraan was dichtgedraaid, mochten de geëvacueerde bewoners donderdag terug naar huis.

Binnenlandredactie
30 January 2004 12:00Gewijzigd op 14 November 2020 00:55
STEIN – Het waterleidingbedrijf WML en het energiebedrijf Essent zijn vrijdagmorgen het onderzoek begonnen naar de kapotte waterleiding in de dijk van het Julianakanaal bij Stein. Donderdag bleek dat een lek in de leiding de oorzaak was van het sijpelen
STEIN – Het waterleidingbedrijf WML en het energiebedrijf Essent zijn vrijdagmorgen het onderzoek begonnen naar de kapotte waterleiding in de dijk van het Julianakanaal bij Stein. Donderdag bleek dat een lek in de leiding de oorzaak was van het sijpelen

Voor Waterleidingmaatschappij Limburg (WML) staat echter nog lang niet vast dat een lekkende waterleiding de oorzaak is van het verzakken van het stuk dijk van het Julianakanaal. „Het is een kip-ei-verhaal”, stelt WML. Volgens een woordvoerder van WML kan die leiding net zo goed geknapt zijn door of na het inzakken van de dijk.

WML bestrijdt daarmee de lezing van Rijkswaterstaat dat de lekkende leiding de verzakking zou hebben veroorzaakt. Het raadsel van de dijkverzakking leek donderdag opgelost toen bleek dat de uitstroom van water uit de dijk stopte met het afsluiten van de waterleiding. De leiding zorgt voor de watertoevoer naar het plaatsje Meers en ligt 2,70 meter onder het Julianakanaal.

Vrijdag praatte het waterleidingbedrijf daarover met Rijkswaterstaat. „Een in beton gegoten stalen waterleiding die al 71 jaar zonder problemen functioneert, gaat niet zomaar kapot”, aldus de woordvoerder van WML. „Wellicht hebben zandzakken de leiding ingedrukt of is ze gebroken door trillingen.”

Ruim 500 geëvacueerde inwoners van Stein hebben twee nachten doorgebracht bij familie of vrienden. Donderdag klaagden ze over de slechte informatievoorziening door de gemeente. De evacués keerden donderdagmiddag terug naar hun woningen. Met de sluiting van de waterleiding was het gevaar geweken. Voor vergoeding van de evacuatiekosten, zoals kosten van overnachting en toiletartikelen, kunnen de bewoners in het stadhuis een schadeformulier halen.

Ook het bedrijfsleven liep behoorlijke schade op als gevolg van het incident. Woensdag raamde verladersorganisatie EVO de kosten van de afsluiting van het Julianakanaal op 100.000 euro per dag. Het kanaal is de enige vaarverbinding tussen Oost-Nederland en België. Per dag varen er ongeveer tachtig schepen doorheen. De extra kosten ontstaan door het omvaren.

Als de scheepvaart voor zondag niet op gang komt, zijn de chemische industriereuzen DSM en Sabic gedwongen de productie te staken. Vooral de afvoer wordt dan een probleem. De opslagbuffer begint vol te raken. „Dan liggen we voor minstens enkele dagen plat, want ook het herstarten is een langdurig proces dat nauwkeurig moet worden uitgevoerd”, aldus een woordvoerder namens beide concerns.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer