Binnenland

„Incidenten Lucie de B. geen toeval”

De kans dat de van seriemoord verdachte Haagse verpleegkundige Lucie de B. bij toeval betrokken is geraakt bij incidenten met ziekenhuispatiënten, is ongeveer 1 op de 342 miljoen. „Het was in ieder geval geen toeval, dat hokje kunt u doorkrassen”

ANP
30 January 2004 10:20Gewijzigd op 14 November 2020 00:55

Dat zei statistisch wetenschapper Henk Elffers donderdag voor het gerechtshof in Den Haag tijdens de tweede zittingsdag van het hoger beroep.

Overhaaste conclusies mogen volgens de statisticus echter niet worden getrokken uit zijn onderzoeksresultaten. „Ik zeg niet dat de verdachte de hand heeft gehad in de incidenten”, zei de wetenschapper tegenover het hof. „Daarover moet u zich een oordeel vormen.” Elffers maakte duidelijk dat de statistiek door een reeks van factoren kan worden beïnvloed. „Het zou kunnen zijn dat iemand haar een loer heeft willen draaien.”

Als incidenten golden in het onderzoek van Elffers gevallen waarbij gereanimeerd moest worden, al dan niet met als resultaat het overlijden van de patiënt. Elffers is verbonden aan het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving. Hij verrichtte het onderzoek in de zaak-Lucie de B. op verzoek van politie en justitie. Elffers deed eerder onderzoek in de zaak van een crècheleidster uit Hoofddorp. Die werd na processen voor de rechtbank in Haarlem en voor het hof in Amsterdam vrijgesproken van twaalf pogingen tot doodslag op zes baby’s.

Het gerechtshof had een lange reeks kritische vragen voor Elffers, onder meer over de bruikbaarheid van zijn conclusies als bewijsmateriaal en over de feitelijke onderbouwing van zijn conclusies. In maart 2003 veroordeelde de rechtbank in Den Haag de verpleegkundige tot een levenslange gevangenisstraf wegens vier moorden en drie moordpogingen.

Rechtbankvoorzitter A. Kalk benadrukte destijds dat de statistische gegevens alleen zijn gebruikt als ondersteuning van ander bewijs. De rechtbank veroordeelde de verpleegkundige op basis van onder meer dienstroosters, medische rapportages en een reeks belastende getuigenverklaringen.

Naast Elffers werd donderdagmiddag ook R. de Mulder verhoord. Deze aan de Erasmus Universiteit verbonden strafrechtdeskundige benadrukte nog eens dat statistisch onderzoek nooit een oorzakelijk verband kan aantonen. „Daarvoor is meer bewijsmateriaal nodig.” Hij sprak wel van een sterke samenhang tussen de incidenten. „Er zijn drie jackpots gewonnen in loterijen. Deze persoon heeft iets uit te leggen.”

De raadslieden van Lucie de B. lieten woensdag al weten dat ze twee nieuwe deskundigen op het gebied van statistieken willen laten opdraven als getuige-deskundige en dat ze meer informatie willen over onder meer de werktijden, de aard van de werkzaamheden en de organisatie van de ziekenhuizen waar Lucie werkte. Ze trekken de rapportages van Elffers en De Mulder in twijfel. Het gerechtshof had donderdagmiddag een besluit over het verzoek van de advocaten willen nemen, maar zag daar wegens tijdgebrek van af. Maandag, als het proces verder gaat, volgt mogelijk alsnog een beslissing.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer